"Este necesară efectuarea unei analize pentru calibrarea programelor şcolare şi, nu în ultimul rând, trebuie să ne aplecăm spre ceea ce se cere pe piaţa muncii", a afirmat Ecaterina Andronescu.

În acest context, ministrul Educaţiei a menţionat că va avea o serie de discuţii şi cu reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în vederea eliminării diplomei de bacalaureat ca şi condiţie obligatorie pentru angajarea pe piaţa muncii.

"În cazul absolvenţilor de licee tehnologice, spre exemplu, ei deţin un certificat de pregătire profesională şi ar putea începe să lucreze cu forme legale chiar şi în absenţa diplomei de bacalaureat. Oricum, putem vorbi clar de o polarizare excesivă a învăţământului liceal, la ora actuală existând licee foarte bune, cu elevi buni, şi licee tehnologice cu rezultate total nesatisfăcătoare şi elevi slab pregătiţi", a spus Ecaterina Andronescu.
Ministrul a mai adăugat că media promovabilităţii la liceele tehnologice din toată ţara nu depăşeşte în acest an 25%, în condiţiile în care promovabilitatea înregistrată la nivelul tuturor unităţilor liceale din ţară a fost oricum mult mai mică decât cea înregistrată până în anul 2010, inclusiv.

Aceasta a subliniat, totodată, că se poate vorbi şi despre un semnal negativ pentru profesorii de gimnaziu, în condiţiile în care o treime dintre elevii care au susţinut examenul de evaluare la finalul clasei a VIII-a nu au obţinut nici măcar nota 5.

Măsuri pentru evitarea unui dezastru anul viitor la BAC
"Trebuie să luăm cât mai curând măsuri pentru a putea ieşi din această groapă de potenţial în care ne situăm în urma rezultatelor înregistrate la examenul de bacalaureat din 2012", a declarat ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu. Aceasta a propus mai multe măsuri, printre care şi monitorizarea permanentă a performanţelor educaţionale din licee.Elaborarea unui plan naţional de monitorizare permanentă a unităţilor de învăţământ este necesară pentru ca situaţia înregistrată în acest an în urma examenului de bacalaureat să nu se repete şi anul viitor, a declarat  Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, potrivit Agerpres.

Una dintre aceste măsuri este şi întocmirea unui plan naţional de monitorizare permanentă a unităţilor şcolare de către inspectoratele şcolare din teritoriu, în paralel cu organizarea mai multor simulări ale examenului de bacalaureat.