"Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 şi lista priorităţilor legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior '.ro', Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a mandatat membrii Consiliului de Administraţie ai Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor '.ro'. În şedinţa Consiliului de Administraţie al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţa a domeniilor '.ro'", reiese din datele Ministerului.

Potrivit MCSI, "prin scrisoarea deschisă adresată ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri RoTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanţă pentru domeniile '.ro'".

"Din motive ce ţin de stimularea economiei digitale, precum şi de buna funcţionare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare şi funcţionare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent şi unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public", conform ministerului de resort.

În acest context, Ministerul Comunicaţiilor precizează că a stabilit un nou calendar privind consultarea publică în cazul proiectului de lege referitor la perceperea unui tarif pentru înregistrarea şi mentenanţa domeniilor '.ro'.

Astfel, luni, 30 ianuarie 2017, se va publica pe site-ul MCSI un chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări şi orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017, iar proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituţional, pornind de la punctele de vedere primite.

Ulterior, în luna iulie a acestui an, ministerul va publica spre consultare publică respectivul proiect de lege, timp de cel puţin 30 de zile. În acel interval, ministerul va organiza cel puţin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

În cele din urmă, după procesul de consultare publică, ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017.

Decizia de a introduce un tarif de achiziţionare, precum şi un tarif de mentenanţă anuală pentru domeniile '.ro', începând cu data de 1 iulie 2017, a aparţinut Institutului Naţional de Cercetare în Informatică (ICI), gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro. (Sursa: Agerpres)