Guvernul a adoptat proiectul de ordonanta privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii initiat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Adoptarea proiectului de act normativ este in masura sa creeze premisele inchiderii procedurii de incălcare a normelor comunitare inainte de urmatoarea faza a infringementului.

De asemenea, elaborarea si aprobarea acestui act este, potrivit ministerului, o solutie ce va aduce un plus de stabilitate institutionala.

Pe 29 ianuarie 2009, Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti printr-o scrisoare de punere in intarziere – prima etapa a actiunii de infringement – asupra faptului ca au fost incalcate prevederile Directivei 2002/21/CE privind  cadrul de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice.

Comisia Europeana a constatat nerespectarea obligatiei de garantare a independentei Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Comunicatiilor si a invitat Guvernul sa raspunda in doua luni la scrisoarea amintita.

Potrivit proiectului de ordonanta elaborat de MCSI si adoptat de Guvern, conducerea viitoarei Autoritati de Reglementare in domeniul Comunicatiilor, (presedintele si cei doi vicepresedinţi) va fi numita de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Executivului, si nu va putea fi demisa decat in circumstante exceptionale.

Pana acum, ANC a fost subordonata Guvernului i s-a aflat in coordonarea Primului Ministru prin cancelaria acestuia.