La sediul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc, luni, 12 noiembrie a.c, o conferinţă de lansare a activităţilor de consultanţă oferite de specialiști ai Băncii Mondiale. ”Întâlnirea a vizat demararea a patru proiecte extrem de importante pentru România şi pentru Ministerul Agriculturii. Aceste proiecte sunt susţinute tehnic de către Banca Mondială şi finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.(…) Aceste proiecte nu reprezintă un nou împrumut de la Banca Mondială ci ele sunt finanţate din fonduri europene nerambursabile, însă Banca Mondială, datorită experienţei extrem de importante pe care o are, reprezintă partenerul care susţine din punct de vedere tehnic aceste proiecte. Durata de implementare este de 24 de luni începând din acest moment”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Cele patru proiecte sunt:

  1. Strategii pentru valorificarea potenţialului agroalimentar al României”,
  2. „Planificare strategică pentru administraţia agricolă”,
  3. „Implementarea Sistemului Managerial Intern la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a structurilor subordonate”
  4. „Crearea şi implementarea unui sistem informatic de Management Financiar Integrat (SIMFI) la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

Alături de ministrul Agriculturii, la conferință au fost prezenţi Dina Umali-
Deininger, director pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în Europa şi Asia Centrală din cadrul Băncii Mondiale, Holger Kray, directorul Programului de Asistenţă Tehnică din cadrul Băncii Mondiale, Arthur Riel, arhitect-şef în tehnologia informaţiei, Gabriel Ioniţă, reprezentantul Şefului Biroului Băncii Mondiale în România şi Irina Râmniceanu, economist agrar din cadrul Băncii Mondiale.

”Înregistrarea proprietăţii terenurilor, adaptarea la schimbările climatice, precum şi modernizarea administraţiei în sectorul agricol sunt cheia pentru a reduce diferenţa dintre performanţă şi potenţialul semnificativ din agricultura românească”, a spus Dina Umali-Deininger, director de sector la Banca Mondială.