Fără investiții guvernamentale și filantropice în fabricarea și livrarea vaccinurilor către țările sărace, pandemia riscă să obstrucționeze progresul global în domeniul educației, sănătății publice și egalității de gen, relatează Associated Press.

Cel puțin așa susțin șefii fundațiilor Bill Gates și Rockefeller. Apelul lor vine în contextul in care președintele Joe Biden intenționează să convoace un „summit COVID” care să coincidă cu reuniunea ONU.

Într-o analiză a progreselor realizate în direcția obiectivelor de dezvoltare stabilite de ONU în ceea ce privește sărăcia, accesul la apă curată și egalitatea de gen, Fundația Gates a constatat că pandemia a inversat semnificativ progresele înregistrate în anii din urmă.

Un motiv ar fi că boala a lovit disproporționat țările sărace, fără acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Peste 80% din vaccinurile COVID au fost administrate persoanelor din țările bogate, potrivit raportului.

COVID-19, tratat drept o altă boală a sărăciei

În timpul pandemiei, vaccinările copiilor au scăzut cu peste 7%. Iar oficialii din domeniul sănătății au prezis anul trecut că va fi și mai rău.

”Lipsa accesului echitabil la vaccinurile COVID-19 este o tragedie de sănătate publică”, spune Bill Gates, în declarația care însoțește raportul. „Ne confruntăm cu riscul real ca, în viitor, țările și comunitățile bogate să înceapă să trateze COVID-19 drept o altă boală a sărăciei”, spune Gates.

Fundația Gates a fost unul dintre cei mai mari susținători filantropici în lupta împotriva COVID, investind 1,8 miliarde de dolari pentru a reduce răspândirea bolii. Dar și-a atras critici in primul an al pandemiei, după ce a apărat drepturile de proprietate intelectuală ale companiilor farmaceutice care au dezvoltat vaccinuri. Experții susțin că acest lucru a încetinit livrarea vaccinurilor către statele sărace.

Fundația Rockefeller a donat 1 miliard de dolari pentru lupta împotriva pandemiei.

Raportul lansat de Fundația Gates nu a inclus noi angajamente față de COVID, dar cere altor fundații și guverne să facă investiții globale pe termen lung în cercetarea în domeniul sănătății.

Sursa foto: Dreamstime