În ciuda eforturilor neobosite ale lucrătorilor din domeniul sănătății și a progreselor majore cu vaccinurile  anti Covid-19, peste 10.000 de persoane din întreaga lume mor în continuare, zilnic, din cauza infectărilor, susține Fundația Rockefeller pe site-ul său.

The Rockefeller Foundation Launches Action Plan for Global Covid-19 Vaccination Efforts

Aceasta consideră că, pentru a opri răspândirea pandemiei, toate țările trebuie să aibă acces egal la vaccinarea Covid-19.

Raport al Fundației Rockefeller

Un nou raport al Fundației Rockefeller prezintă modele de finanțare care ar putea impulsiona efortul global de vaccinare.

„Inechitatea și lipsa unei campanii globale de vaccinare se extind dincolo de o criză de sănătate. Economia noastră interconectată va pierde până la 9,2 trilioane de dolari în acest an dacă guvernele nu vor asigura economiilor în curs de dezvoltare acces la vaccinurile Covid-19 și cel puțin jumătate din această pierdere ar reveni economiilor avansate”, potrivit Fundației.

„Cu cât eforturile de vaccinare sunt întârziate în țările în curs de dezvoltare, cu atât există riscul ca pandemia să nu dispară niciodată, putând apărea noi variante ale virusului”, declară dr. Bruce Gellin, șeful Strategiei globale de sănătate publică al Fundației Rockefeller.  „Scopul oricărui plan de vaccinare trebuie să fie obținerea unei imunități suficiente într-o populație”, susține el.

Planul de acțiune în cinci puncte al Fundației Rockefeller recomandă  împărțirea către țările sărace, cît mai devreme, a vaccinurilor pe care statele bogate le-au stocat, precum și împărțirea lor cât mai repede. O a treia propunere este aceea ca țările cu capacități de producție ar să investească rapid în transferul de tehnologie pentru a extinde capacitatea de producție în întreaga lume. Fundația propune și crearea unor sisteme de livrare a vaccinurilor pentru lor în țările în curs de dezvoltare. Ultimul punct vizează stoparea decalajului de finanțare. G7 și alți donatori trebuie să intensifice acest efort, astfel încât COVAX să închidă decalajul de finanțare de 9,3 miliarde dolari până pe 2 iunie, permițându-i să deblocheze încă 1,8 miliarde de doze de vaccin. În plus față de finanțarea COVAX, Acceleratorul de instrumente Covid-19 (ACT-A) trebuie să fie finanțat integral până în 2022.