Melinda French Gates va demisiona din Fundaţia Gates

Melinda French Gates, fosta soție a lui Bill Gates, a anunțat, luni, că, peste o lună de zile, își va încheia mandatul de copreședinte al „Fundației Bill & Melinda Gates” pentru a-și lansa propria fundație. A subliniat importanța momentului în protejarea și promovarea drepturilor femeilor la nivel global. Va avea la dispoziție un surplus de 12,5 miliarde de dolari americani pentru a-și continua munca în sprijinul femeilor și familiilor, ca urmare a deciziei sale de a demisiona și a înțelegerii de divorț cu soțul ei.

„După o gândire şi o reflecţie atentă, am decis să renunţ la rolul meu de copreşedinte al Fundaţiei Bill & Melinda Gates. Ultima mea zi de lucru la fundaţie va fi 7 iunie. Aceasta nu este o decizie la care am venit cu uşurinţă.

Sunt extrem de mândră de fundaţia pe care Bill şi cu mine am construit-o împreună şi de munca extraordinară pe care o face pentru a aborda inechităţile din întreaga lume. Îmi pasă profund de echipa fundaţiei, de partenerii noştri din întreaga lume şi de toţi cei care sunt atinşi de munca sa.

Fac acest pas cu deplină încredere că fundaţia este într-o formă puternică, cu CEO-ul său extrem de capabil, Mark Suzman, echipa de conducere executivă şi un consiliu de administraţie cu experienţă, pentru a se asigura că toată munca sa importantă continuă. Este momentul potrivit să merg mai departe în următorul capitol al filantropiei mele. Acesta este un moment critic pentru femei şi fete din SUA şi din întreaga lume – iar cei care luptă pentru a proteja şi promova egalitatea au nevoie urgentă de sprijin.

În conformitate cu termenii acordului meu cu Bill, la părăsirea fundaţiei, voi avea încă 12,5 miliarde de dolari pentru a mă angaja în munca mea în numele femeilor şi familiilor. Voi împărtăşi mai multe informaţii despre cum va arăta în viitorul apropiat”, a scris ea, luni, pe contul său de X (Twitter).

Au divorțat în urmă cu trei ani

Anunțul ei survine la trei ani după divorțul de Bill Gates. Fundației Bill & Melinda Gates și-a axat activitatea pe proiecte globale, menite să combată sărăcia și să îmbunătățească sănătatea la nivel mondial.

Melinda French Gates și-a dedicat timpul și resursele pentru promovarea egalității de gen la nivel global. Încă din anul 2015, ea a înființat „Pivotal Ventures”, o entitate separată de Fundația Bill & Melinda Gates. Și-a concentrat eforturile în eliminarea barierelor de acces și crearea de oportunități pentru minorități și femei din SUA.

Cei doi au divorțat în anul 2021, după ce a apărut un articol în ziarul american „The New York Times” despre relația dintre Bill Gates și afaceristul condamnat pentru infracțiuni sexuale, Jeffrey Epstein. Încă din anul 2019, ea a început să consulte avocați pentru divorț.

Reacția lui Bill Gates

La scurt timp, Bill Gates i-a mulțumit fostei soții pentru contribuția ei la afacerea lor. A recunoscut că a avut un rol esențial în modelarea strategiilor și inițiativelor lor. A mărturisit că îi pare rău că fosta soție își dă demisia.

„Doresc să-i mulțumesc Melindei pentru contribuțiile sale esențiale la fundație, încă de la începuturile acesteia. În calitate de co-fondator și copreședinte, Melinda a avut un rol esențial în modelarea strategiilor și inițiativelor noastre, având un impact semnificativ asupra sănătății globale și a egalității de gen.

Privind în viitor, rămân pe deplin angajat în activitatea fundației în toate strategiile noastre și în realizarea oportunităților pe care le avem pentru a continua să îmbunătățim viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Îmi pare rău să o văd pe Melinda plecând, dar sunt sigur că va avea un impact imens în activitatea sa filantropică viitoare.

Echipa fundației noastre este incredibil de puternică și profund pasionată de munca noastră, iar sub conducerea lui Mark Suzman și a unui consiliu de administrație angajat, sunt convins că vom continua să facem progrese substanțiale în ceea ce privește misiunea noastră de a crea o lume în care fiecare persoană poate trăi o viață sănătoasă și productivă”, a transmis apoi Bill Gates pe rețelele sociale.