Acord între Microsoft și Boosteroid

Microsoft a semnat marți un acord de licențiere pe 10 ani pentru a aduce franciza Call of Duty a Activision pe platforma furnizorului de cloud gaming Boosteroid, o mișcare menită parțial să calmeze îngrijorările privind concurența legate de achiziția Activision.

Achiziția Activision, anunțată în ianuarie anul trecut, cea mai mare tranzacție realizată vreodată de Microsoft, are ca scop creșterea prezenței sale pe piața în plină expansiune a jocurilor video în fața liderilor Tencent și Sony și pentru a pune bazele investiției sale în metavers.

Accesul companiei ucrainene Boosteroid la Call of Duty este condiționat de aprobarea reglementărilor pentru tranzacția cu Activision. Acordul va aduce, de asemenea, jocurile Xbox PC ale Microsoft pe platforma de jocuri în cloud a Boosteroid, transmite Reuters.

„Credem în puterea jocurilor de a aduce oamenii împreună. De aceea, Xbox se angajează să ofere tuturor mai multe modalități de a juca jocurile preferate, pe toate dispozitivele”, a declarat Phil Spencer, directorul executiv al diviziei de jocuri de la Microsoft.

„Aducerea jocurilor Xbox PC pentru membrii Boosteroid, inclusiv a titlurilor Activision Blizzard, cum ar fi „Call of Duty”, odată ce afacerea se va încheia, reprezintă încă un pas în realizarea acestei viziuni”, a mai spus acesta.

UE urmează să aprobe achiziția Activision în curând

Microsoft are acorduri de licențiere similare cu Nvidia, Nintendo și distribuitorul american Valve Corp, proprietarul celei mai mari platforme de distribuție de jocuri video din lume, Steam.

Pe lângă Ucraina, Boosteroid are jucători și în Statele Unite, Marea Britanie și în țările UE.

Se așteaptă ca autoritățile de reglementare antitrust din UE să aprobe preluarea Activision de către Microsoft, condiționată de astfel de acorduri de licențiere, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu această chestiune. Autoritatea de supraveghere din Marea Britanie ar putea fi însă mai greu de convins.

Comisia Europeană, care urmează să ia o decizie cu privire la această tranzacție până pe data de 25 aprilie, nu este de așteptat să ceară ca Microsoft să vândă active pentru a obține aprobarea sa, a mai precizat sursa citată.

Luna trecută, președintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că grupul american de software este pregătit să ofere rivalilor acorduri de licențiere pentru a răspunde preocupărilor antitrust, dar că nu va vinde franciza profitabilă „Call of Duty” a Activision.