Compania Microsoft a devenit vineri cea mai valoroasă companie tranzacţionată public din lume, detronând Apple, pe fondul tendinţei descendente a titlurilor producătorului de iPhone-uri din ultima perioadă, relatează Reuters.

Apple a suportat în trimestrul patru fiscal un impact de 6 miliarde de dolari asupra vânzărilor, din cauza problemelor existente în lanţurile de aprovizionare, ceea ce a făcut ca rezultatele sale financiare să fie sub aşteptările analiştilor de pe Wall Street.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a declarat că impactul va fi şi mai puternic în actualul trimestru, al sărbătorilor de iarnă.

”Comparativ cu alte companii, care sunt mai puţin concentrate pe dispozitive, Apple este mult mai expusă la perturbările care au loc în lanţurile de aprovizionare”, a declarat Sophie Lund-Yates, analist în pieţe de acţiuni la firma Hargreaves Lansdown.

Acţiunile Apple au scăzut vineri cu 3,6%, la 147 de dolari pe unitate, preţ care implică o capitalizare de 2.410 miliarde de dolari.

Titlurile producătorului softului Windows au urcat cu 0,7%, la 326,8 dolari pe unite, un nivel record, conferind companiei o capitalizare de 2.460 de miliarde de dolari.

Apple, care a răscumpărat de-a lungul anilor acţiuni în valoare de 421,7 miliarde de dolari, a anunţat în aprilie un nou program de acest tip, de 90 de miliarde de dolari. Drept urmare, volumul acţiunilor publice este în scădere, compania încheind anul fiscal cu 16,4 miliarde de acţiuni listate.

Acţiunile Microsoft au crescut cu 45% în acest an, susţinute de cererea pentru serviciile sale cloud în timpul pandemiei de coronavirus.

Titlurile Apple au avansat cu 15% în acest an.

Noua invenție a celor de la Apple

Gigantul american Apple a mai venit cu un nou gadget. În cadrul unui recent eveniment, Apple a lansat cârpa oficială de şters produsele care poartă semnătura companiei. Chiar dacă lansarea oficială nu a fost însoțită de o mare publicitate, noua cârpă oficială Apple nu vine cu vreun concept revoluţionar sau design inovator. Aceasta poartă însă logo-ul companiei şi este făcută din materiale non abrazive nespecificate.

”Polishing Cloth” (cârpa de lustruit) va fi vândută separat şi va costa 19 dolari.

În afara inscriției Apple, adica a logo-ului, nu este clar în ce fel diferă cârpa Apple de orice altă cârpă din microfibre, pentru a justifica preţul.

Este probabil prima cârpă creată vreodată care este însoţită de o lungă listă de produse compatibile. Apple listează, pe site-ul oficial, o mulţime de iPhone-uri, iPad-uri şi alte produse ale companiei cu care noua sa cârpă este compatibilă. Apple mai are o cârpă în portofoliu, însă aceea este inclusă în preţul de 6.000 de dolari al monitorului Pro Display XDR

Trebuie subliniat că Apple a scos recent de piață două modele noi de laptopuri MacBook Pro, cu procesoare noi Apple Silicon, alături de o nouă generaţie de căşti de tip wireless AirPods. Totodată, compania a mai lansat și un serviciu de muzică pe baza unui abonament în valoare de 5 dolari pe lună.

Laptopurile noi MacBook Pro au ecrane de 14 şi 16 inchi și mai dispun și de procesoare noi. Criticată de fanii Apple, compania a ales să elimine pe aceste modele funcția „Touch Bar”. Costul modelului de 14 inchi ajunge la 1.999 de dolari, iar cel al modelului de 16 inchi la 2.499 de dolari.

Potrivit Apple, ambele laptopuri vor fi disponibile pe piață începând de săptămâna următoare

Johny Srouji, directorul procesoarelor Apple a declarat că M1 Max utilizează cu până la 100 de waţi mai puţini decât alte procesoane high-end pentru laptopuri, ceea i va reda bateriei o durată de viață mult mai bună.”Este cel mai puternic procesor pe care l-am construit vreodată, ”a comentat acesta despre M1 Max.