Inca de la inceputul verii, comerciantii s-au aprovizioant cu marfuri de sezon, reunite sub denumirea generica de articole de plaja. Bine-nteles ca aceste articole se gasesc din belsug in toate centrele comerciale estivale, insa din experienta anilor trecuti, se constata diferente de pret semnificative. De preferat este planificarea cumparaturilor pentru concendiu din vreme, pentru a fi pregatiti cu tot ce trebuie in momentul plecarii. Astfel se vor putea face economii insemnate, din magazinele de pe litoral ramanand sa alegem doar suveniruri.
Printre articolele de plaja cele mai solicitate se numara umbrelele de soare, saltelele gonflabile si scaunele pliante. In functie de posibilitatile de deplasare (cu autoturismul propriu, tren sau microbuz), se dimensioneaza si gabaritul bagajelor. In cazul in care aveti la dispozitie portbagajul autoturismului, este indicat sa alegeti o umbrela mai mare, ce nu este decat cu 20.000 lei mai scumpa, insa care rezista mai bine la vant. Altfel puteti cumpara o umbrela mai usor de transportat, dotata si cu husa cu maner.
Articolele de plaja sunt mai scumpe pe litoral
La capitolul scaune, sezlonguri si masute pliante, avem de ales intre cele fabricate integral din material plastic si cele clasice, cu rama metalica si panza. Oferta este mare, la preturi acceptabile. Cele din materiale plastice au avantajul ca sunt foarte usor de intretinut, insa sunt mai voluminoase. Structura metalica a scaunelor sau sezlongurilor poate fi realizata din aluminiu sau otel. Modelele de saltele pneumatice care se gasesc in magazine respecta formele traditionale, fiind confectionate din panza cauciucata sau folie de polietilena. Atentie la utilizarea acestora pe apa: riscul dezumflarii unei saltele in largul marii exista si astfel au loc multe accidente. In nici un caz nu trebuie sa ne incredintam viata unui obiect fabricat exclusiv pentru divertisment, producatorii precizand expres acest lucru.
Cum nu toti turistii aleg cazarea intr-un hotel, multi preferand campingurile de casute sau corturile, industria de profil ofera miniaragazuri de voiaj cu gaz si gratare cu carbuni. Recent aparute pe piata sunt buteliile cu gaz de unica folosinta, utilizarea acestora scutindu-ne de efortul realimentarii periodice. La acestea se adauga seturile de vesela din plastic, special realizate pentru a putea fi usor de impachetat si transportat. Termosurile au revenit in atentia publicului, dovada fiind oferta bogata de pe piata.
In domeniul transportului, concurenta caracteristica economiei de piata a impus mijloacele auto ca o alternativa viabila caii ferate. Legaturile feroviare cu Constanta sunt foarte bune, insa pentru restul statiunilor calea ferata este aprig concurata de sosele. Daca distanta Bucuresti-Constanta este parcursa aproximativ in acelasi timp si de accelerate, si de microbuze – trei ore si jumatate, pana la Mangalia microbuzele ajung cu o jumatate de ora mai devreme. Cele mai multe solicitari sunt inregistrate spre sfarsitul saptamanii, vineri dupa-amiaza si sambata de dimineata. Pe timpul deplasarii se face o scurta oprire de cafea sau suc, aproximativ la jumatatea distantei. Inconvenientul major al acestui mijloc de transport il constituie spatiul limitat pentru depozitarea bagajelor. In cazul celor foarte voluminoase trebuie achitata contravaloarea unui bilet. Totusi, daca vizam punctul terminus, fata de tren, microbuzul parcurge mult mai rapid distanta Constanta–Mangalia, fara sa fie nevoit sa stationeze in gara Constanta pentru schimbarea locomotivei.     

Alternative la ofertele SNCFR

Microbuze Bucuresti – Constanta – Mangalia
Tarif: 90.000 lei (Constanta), 110.000 lei (Mangalia)
Orar: plecari zilnic la interval de o ora, prima cursa: ora 530, ultima cursa: ora 2030
Locul de imbarcare: parcarea din fata Garii de Nord

Curse Tarom Otopeni – M. Kogalniceanu
Tarif dus-intors: 1.280.000 lei + 5USD (taxa de aeroport)
Decolari Otopeni: miercuri 1555; vineri 1130; sambata 1330