Deficitul bugetar pentru anul 2012 este stabilit în conformitate cu Decizia Consiliului din 7 iulie 2009, prin care s-a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva României. Prin această decizie s-a stabilit că în anul 2012 deficitul bugetar al României trebuie să fie mai mic de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Având în vedere că în anul 2011 o serie de companii de stat au fost reclasificate în sectorul administraţiei guvernamentale conform normelor europene, deficitul acestora va conduce la diminuarea deficitului care se aprobă prin legile bugetare anuale, spun reprezentanții MFP.

O estimare a impactului rezultatelor financiare ale acestor companii asupra deficitului bugetar va fi finalizată după consultările care vor avea loc cu reprezentanţii Comisiei Europene şi FMI, cu ocazia misiunii de evaluare care va avea loc începând cu 24 octombrie. Acest aspect l-a avut în vedere primul-ministru Emil Boc, în cadrul declaraţiilor susţinute, ieri, cu ocazia participării la Forbes CEO Forum.

"Cele două poziţii exprimate de primul-ministru Emil Boc şi Ministerul Finanţelor Publice sunt în concordanţă cu Strategia fiscal-bugetară şi cu angajamentele asumate de Guvernul României în faţa partenerilor financiari internaţionali", mai adaugă reprezentanții Finanțelor în comunicat.