"În Codul fiscal sunt prevăzute nivelurile accizelor pentru sortimente de cafea doar până la sfârşitul anului 2011, fără a se preciza nivelurile aplicabile acestor produse şi în anul 2012", se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Proiectul de modificare a Codului fiscal prevede "menţinerea nivelurilor actuale pentru sortimentele de cafea, aplicate în anul 2011". Asta înseamnă că, anul viitor, accizele vor fi, la fel ca în 2011, de 153 euro/tonă pentru cafeaua verde, de 225 euro pe tonă în cazul cafele prăjite, inclusiv cu înlocuitori, şi de 900 euro/tonă pentru cafeaua solubilă.

Guvernul doreşte să obţină în continuare venituri din acciza pe cafea, deşi s-a angajat, în 2007, că va elimina treptat, timp de patru ani, această taxă.

Timp de patru ani, reducerile graduale de accize au respectat calendarul asumat iniţial. Însă în ultima zi al celui de-al patrulea an, legislaţia a fost modificată, astfel încât cafeaua a continuat să fie accizată şi în anul 2011.

"Considerăm că această abordare încalcă unul din principiile fundamentale ale legislaţiei comunitare, acela al securităţii juridice", se arată într-un document al Camerei Consultanţilor Fiscali.

Te-ar putea interesa și: