Fostul guvernator de New Jersey și fost președinte al Goldman Sachs, Corzine, a părăsit conducerea MF Global la o săptămână de la falimentul rapid al companiei, urmat de câteva acuzații dure la adresa acesteia.
MF Global s-a prăbușit în faliment luni, iar Corzine a angajat un avocat penal, pe fondul unei anchete derulate de FBI despre lipsa a câteva sute de milioane de dolari din conturile clienților firmei.
Pe de altă parte, un înalt reglementator s-a recuzat singur de la investigația asupra MF Global din cauza legăturilor de durată cu Corzine. Este vorba de președintele boardului Comisiei de tranzacționare contracte futures pe mărfuri (CFTC), a cărui agenție conduce ancheta de localizare a banilor lipsă din conturile clienților, el lucrând pentru Corzine când acesta era la Goldman Sachs.
Anchetă pentru milioane de dolari lipsă din conturile clienților
Implozia MF Global, care a venit după ce Corzine a făcut un pariu mare și extrem de riscant pe datoriile suverane din Europa, a reînviat amintirile crizei sistemului bancar din 2008 și a prăbușirii colosului Lehman Brothers.
Când a demisionat, Corzine, în vârstă de 64 de ani, a spus că simte “o mare tristețe despre ceea ce s-a întâmplat la MF Global”. Corzine, care a condus câțiva ani banca de investiții Goldman Sachs înainte de a se alătura MF Global, a spus că demisia a fost voluntară și a categorisit-o ca o “decizie dificilă”.
Autoritățile au spus că peste 600 milioane de dolari din conturile clienților lipsesc. Supraveghetorii au spus că, aparent, MF Global a mutat banii din conturile clienților în câteva zile în care numerarul companiei a secat.
FBI examinează dacă acțiunile companiei se încadrează la crimă, au povestit pentru Associated Press două personae familiar cu situația.
Știrile de vineri au semnalat creșterea posibilității ca banii lipsă să fie într-un cont la JP Morgan Chase, care a acționat ca intermediar pe perioada în care MF Global tranzacționa.
Dar sâmbătă era deja clar că în conturile JP Morgan nu se aflau banii lipsă din conturile clienților, potrivit unui official federal familiar cu investigația, declarațiile fiind făcute sub anonimat, el nefiind autorizat pentru a discuta despre probe.
Demisia nu-l scapă pe Corzine de anchetă
Demisia lui Corzine nu l-a lăsat neatens pe acesta pentru afacerile MF Global. Mandatarul pentru lichidarea pozițiilor de brokeraj ale MF Global a obținut vinery permisiunea de trimite citație directorilor executive, inclusiv lui Corzine. Acesta din urmă a angajat un proeminent avocat din New York, Andrew Levander, potrivit surselor.
Firmele de servicii financiare, cum era și MF Global, ar trebui să țină banii proprii separat de banii clienților. În acest fel, clienții ar putea prelua mai ușor activele lor în cazul în care compania falimentează.
MF Global a susținut că banii lipsă ai clienților erau acoperiți de partenerii de tranzacționare, care au înghețat conturile companiei pe fondul nesiguranței din ultima săptămână.
Cum a năruit Corzine MF Global: pariind pe bondurile europene
Era Corzine la MF Global a început în luna martie a acestui an. Căutând să crească profilul MF Global și să extindă afacerile companiei, el a căutat ajutor la foști colegi de la Goldman Sachs din New York și Washington.
În februarie, el a făcut cu succes lobby pe lângă Federal Reserve Bank din New York pentru ca MF Global să devină unul din cei 22 de dealeri primari autorizați pe piața titlurilor de Trezorerie SUA. Președintele Fed din New York, William Dudley, a fost partener la Goldman până în 2007.
Corzine a făcut apoi lobby pe lângă supraveghetorul principal CFTC, pentru noi reguli, inclusiv în legatură cu păstrarea banilor clienților. El a avut o discuție telefonică cu fostul coleg de la Goldman, Gensler, în iulie, potrivit înregistrărilor publice.
Corzine a văzut de asemenea o oportunitate de investiții pe măsură ce criza datoriilor din Europa se extindea. Bondurile europene ofereau randamente mult mai mari decât cele emise de alte state. Corzine a crezut că liderii europeni vor răscumpăra bondurile țărilor lor și vor împiedica pierderea valorii acestora.
Astfel, MF Global a decis să cumpere obligațiuni europene. Pe la sfârșitul lui 2010, firma a făcut un pariu uriaș împrumutând bani prin cumpărarea de bonduri europene. Pentru a obține banii, a apelat la o tehnică obișnuită de finanțare numită “acorduri de răscumpărare”. În cele din urmă, s-a dovedit a fi fatală.
La prima vedere, un acord repo (de răscumpărare) pare un mod înțelept pentru o firmă să dea banii cu împrumut. În schimbul cashului, împrumutatul îî vinde creditorului o hârtie de valoare, cum ar fi o obligațiune guvernamentală, cu o condiție: O va răscumpăra când împrumutul ajunge la maturitate.
Hârtia de valoare acționează ca un collateral (garanție). Dacă prețul acesteia nu se mișcă prea mult, împrumutul pare sigur.
Dar în cazul MF Global, hârtiile de valoare erau bondurile guvernamentale europene. Și din iunie, supraveghetorii au semnalat creșterea îngrijorărilor cu privire la aceste bonduri.
Panica printre clienți a dus la sucombarea MF Global
Autoritatea de supraveghere a industriei financiare, un reglementator privat care supraveghează brokerii, a solicitat MF Global pentru a deține un tampon financiar mai mare împotriva posibilelor pierderi din pariurile sale pe bondurile europene. Una din temeri: Dacă bonduri scad ca valoare, împrumutătorii ar putea cere garanții suplimentare de la MF Global. Aceasta i-ar determina și pe alții să solicite garanții. Practic, împrumutătorii erau clienții MF Global, care, prin decizia lui Corzine, erau expuși pe bondurile europene.
Toate acestea ar conduce la un clasic – de moarte – prin care o bancă merge către faliment. După cum s-a dovedit, este tocmai ce s-a întâmplat. Temerile printre împrumutătorii MF Global și partenerii de tranzacșionare au crescut și s-a instalat panica. Firma și-a pierdut afacerea. Clienții au început să își retragă banii, lăsând firma cu puținii bani proprii.
La al doilea antecedent
Aceste tranzacții nu au fost primele care au provocat daune MF Global din cauza managementului defectuos al riscurilor. În 2009, compania a fost amendată cu 10 milioane de dolari de către CFTC pentru escrocheriile unui trader.
Două întrebări planează asupra companiei: Vor găsi Security Exchange Commission (SEC) și FBI dovezi că această luptă pentru cash a condus MF Global la încălcarea legii și intrarea în banii clienților? Și va devein Corzine însuși centru anchetei penale?
În acelși timp, căderea MF Global l-a adus în lumina reflectoarelor pe Gensler, a cărui agenție conduce investigația la MF Global. Gensler a construit cu mult timp în urmă legături strânse cu Corzine, iar în cele din urmă a lucrat pentru el, ei avansând pe poziții la Goldman Sachs. Mai tîrziu, ei au colaborat la Capiton Hill pentru adoptarea unei legii anti-fraudă în domeniul corporativ.
Gensler s-a recuzat singur de la conducerea investigației pentru a da oamenilor încrederea că relațiile sale din trecut cu Corzine nu vor influența rezultatele investigației, potrivit purtătorului de cuvânt al senatorului Charles Grassley, care i-a cerut lui Gensler să se retragă.