Ca metodă, economica.net a comparat salariile brute sau nete (funcţie de informaţiile disponibile în fiecare caz punctual) oferite în această perioadă de angajatorii din străinătate candidaţilor români cu câştigul salarial mediu din luna septembrie 2012, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Salariile încasate în Sănătate sunt şi de 22 de ori mai mari afară decât în ţară. Câştigul salarial mediu în Sănătate în luna septembrie 2012 a fost de 1.342 lei net, respectiv 1.850 de lei brut, potrivit INS.
Adio Bulgaria! Ce noi destinaţii îi vor face concurenţă
Angajatorii din Danemarca ofertează în această perioadă candidaţii români care au expertiză de medici dermatologi cu salarii brute lunare de 9300 de euro, potrivit anunţului de recrutare pe care îl puteţi accesa aici. Adică de aproximativ 22 de ori mai mult decât câştigă omologii lor din ţară.
Un medic specialist câştigă în jur de 4,000 de euro pe lună, (18.000 de lei) în Franţa, potrivit unui anunţ activ de recrutare. Cel mai probabil, e vorba de salariul brut.
Medicii nu sunt singurii care câştigă mult mai bine în străinătate decât în ţară. Şoferii, agricultorii, tâmplarii, pescarii sau cei din construcţii câştigă de câteva ori mai mult în afara ţării. Vezi lista meseriilor şi salariile pe economica.net