Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susține că Guvernul are dreptate să insiste pentru prelungirea stării de alertă și după data de 15 iunie.

Un al doilea val al epidemiei de coronavirus ar avea consecințe extrem de grave, atât în plan economic, cât și sanitar, a explicat Croitoru.

”Guvernul are dreptate”

”De ce cred eu că guvernul are dreptate referitor la extinderea stării de alertă

1. Revenirea economiei din recesiunea de anul acesta depinde în primul rând de prevenirea apariției unui al doilea val puternic al SAR-CoV-2. Celelalte măsuri (fiscale, monetare etc) sunt dependente de acest factor;
2. (…) începând cu 23 mai nu s-a mai făcut un progres semnificativ pentru a reduce numărul de cazuri la 100 de teste;
3. Mai mult, în ultimele câteva zile pare să se fi făcut un regres, numărul de cazuri la 100 de teste calculat zilnic ca medie mobilă pe ultimele 5 zile arătând o creștere”, a scris Lucian Croitoru joi pe Facebook.

”Tendință de creștere a numărului de cazuri”

”4.Totuși, pentru (…) există o puternică corelație între variația zilnică a numărului de teste și numărul de cazuri la 100 de teste (ca medie mobilă pe 14 zile), orice scădere a numărului de teste în weekend sau în zile de sărbătoare influențează în sensul creșterii numărul de cazuri la 100 de teste.
5. Pentru a ține cont de această caracteristică a indicatorului „număr de cazuri la 100 de teste”, prezint (…) evoluția cronologică a numărului de cazuri la 100 de teste în toate cazurile în care numărul de teste a depășit 10000.

Se vede că începând după data de 22 mai există o tendință de creștere a numărului de cazuri la 100 de teste când numărul de teste depășește 10000”, susține reprezentantul BNR.

”Trebuie întărită disciplina individuală”

”6. În concluzie, cred că trebuie întărită disciplina individuală referitoare la igienă și prevenție (purtat de mască, păstrată distanța socială, evitarea aglomerațiilor etc).

Indicatorul din Fig. 3 pare să arate că am slăbit această disciplină. Dacă vom continua să slăbim disciplina, o să o apucăm pe o pantă care ar putea readuce un al doilea val de îmbolnăviri masive cu mult înainte de toamnă.

Costul ar fi pierderea de vieți omenești și de adâncirea recesiunii”, arată Lucian Croitoru.

Sursa: Facebook, Lucian Croitoru