„Am organizat o videoconferinţă cu prefecţii cu toate instituţiile statului care sunt implicate în bătălia împotriva epidemiei de coronavirus.

Am dat un mesaj de concentrare, de mobilizare, de responsabilitate. Am solicitat fiecărei instituţii să fie prezentă cu toate efectivele disponibile în prima linie a bătăliei, să se organizeze eficient, prefecţilor le-am cerut să facă operative zilnice (…) pentru a lupta eficient contra răspândirii virusului, pentru a sancţiona toate încălcările de la regulile de protecţie şi, de asemenea, pentru a dispune toate măsurile pentru a face faţă oricărei provocări”, a declarat Ludovic Orban la finalul unei videoconferinţe cu prefecţii şi şefii instituţiilor de linie.

Este acordată o atenție sporită transportului public

Premierul a subliniat că a solicitat o atenţie sporită în ce priveşte transportul public, inclusiv cel între localităţi, precum şi transportul efectuat pentru angajaţi de unele companii.

„Sunt evoluţii fulminante în cazul în care nu prezintă niciun simptom. Sfatul meu către români e să nu stea numai 48 de ore, să stea măcar 5 zile, să poată fi urmărită, să se facă analize mai aprofundate, tomograf, computer RMN, pentru a fi în afara oricărui pericol. Am avut cazuri de persoane care nu aveau simptome, care au ieşit din spital, şi s-au întors apoi în spital în situaţii critice sau unele chiar au decedat”, a adăugat Orban.

Pacienții trebuie supravegheați și după ieșirea din spital

Ludovic Orban a spus că şi după ieşirea din spital, bolnavii ar trebui supravegheaţi de medici.

„Aici există medicul de familie, există medicul din spital, are cui să se adreseze oricare pacient. Şi aici e o problemă. E foarte important ca o persoană care iese din spital să nu se trateze unde vrea, să se trateze undeva unde este izolată, fie într-o secţie a unui spital, fie acasă”, a mai declarat premierul.