Cei doi oficiali au făcut aceste aprecieri la sosirea la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles. Merkel a subliniat că euro-obligaţiunile nu sunt conforme cu Tratatele UE. ”Tratatele interzic o preluare reciprocă de angajamente de la un stat la altul în interiorul UE şi asta include, în opinia noastră, şi euro-obligaţiunile”, a spus cancelarul german, care a adăugat că Germania va propune măsuri concrete pentru adâncirea pieţei interne. ”Voi propune ameliorarea mobilităţii pe piaţa forţei de muncă, întrucât în anumite ţări se caută lucrători calificaţi, iar în altele există un şomaj ridicat”, a menţionat Merkel.
La rândul său, Francois Hollande, aflat la primul său Consiliu European după alegerea în funcţia de preşedinte al Franţei, a subliniat că este nevoie de măsuri urgente pentru reluarea creşterii economice, confirmând faptul că discuţiile dintre liderii statelor membre vor aborda şi chestiunea emiterii de euro-obligaţiuni.
”Avem o obligaţie, aceea de a spori rapid rata creşterii economice. Trebuie acţionat imediat, pentru că altfel nu ne vom atinge obiectivele de reducere a deficitelor şi vom avea incertitudini care se vor răsfrânge asupra pieţelor. Poziţia Franţei este simplă: trebuie să respectăm disciplina pieţelor pentru a reduce deficitele, dar trebuie să ne punem în slujba creşterii”, a spus Hollande. El a pledat pentru introducerea euro-obligaţiunilor, titluri ale datoriei mutualizate în zona euro, idee respinsă de Germania.
”Euro-obligaţiunile fac parte din discuţie. Nu am venit aici pentru a ne confrunta, ci pentru a ne spune ce gândim”, a adăugat şeful statului francez. Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron a declarat că liderii din UE trebuie să cadă de acord asupra unui plan pentru Grecia şi să abordeze chestiuni pe termen mai lung privind moneda unică. (Sursa: Agerpres)