Doctorul Virgil Musta implementează un nou protocol la spitalul Victor Babeş din Timişoara, care vine în sprijinul pacienţilor pentru ca aceştia să nu mai ajungă la Terapie Intensivă.

”Noi folosim un protocolul de tratament antiviral, conform protocolului naţional la care am asociat tratament patogenic de profilaxie a complicaţiilor tromboembolice şi celor inflamatorii.

Este o medicaţie care de fapt se foloseşte în ţară în alte patologii, nu este nimic nou. Este tratamentul anti-coagulant în doză preventivă sau în doză curativă şi tratament anti-inflamator cu corticoterapie, dar toate acestea se introduc în funcţie de faza şi forma clinică de boală.

Tratament etapizat

Medicamentele anti-inflamatorii diminuează inflamaţia. Sunt medicamente non-steroide, cu ar fi aspirina, nurofenul, sunt medicamente cunoscute şi sunt folosite, nu numai în această patologie.

Anticoagulantul este folosit în patologia cardiovasculară”, spune dr. Virgil Musta, de la
Spitalul Victor Babeş Timişoara, conform Mediafax.

Doctorul Virgil Musta spune că tratamentul trebuie etapizat în funcţie de gravitatea infectării.

Astfel, este foarte important ca atunci când apar primele semene ale îmbolnăvirii pacienţii să înceapă imediat tratamentul, în acest fel agravarea bolii este încetinită şi poate fi ţinută sub control.

Pacienţii asimtomatici nu sunt trataţi cu antivirale specifice ci doar cu Paracetamol. Ei sunt izolaţi pentru a nu împrăştia boala.

Terapii folosite și în prezent

Virgil Musta mai spune că a luat deja legătura cu cardiologii pentru a stabili cel mai eficient anticoagulant în tratamentul bolnavilor de COVID- 19.

Aceste terapii sunt folosite şi în prezent în formele severe de gripă sau pneumoniile virale date de alţi viruşi cu ar fi cel rujeolic sau herpetic.

Pacienţii infectaţi cu coronavirus, dar asimtomatici, sunt trataţi cu medicamente simple, disponibile în toate farmaciile din România.

La baza noului protocol implementat în Spitalul Victor Babeş din Timişoara stau cercetările recente la nivel international şi modele de bună practică ale unor clinici de renume din
străinătate.