În atenția românilor cu probleme pulmonare, medicii radiologi avertizează! Potrivit acestora, 75% din persoanele cu cancer pulmonar ajung să-și afle diagnosticul abia în stadiile 3 și 4.

Din dorința de a evita ca oamenii să se interneze prea târziu, cadrele medicale recomandă screeningul pulmonar prin CT. Acest tip de investigație poate reduce rata de mortalitate prin identificarea bolii într-un stadiu timpuriu.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este una din cele mai răspândite și agresive forme de cancer, având drept cauză principală fumatul. Gradul ridicat de mortalitate al cancerului pulmonar este asociat cu manifestarea târzie a simptomelor (tuse persistentă, infecții toracice etc.), când afecțiunea deja a progresat semnficativ. Rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților în stadiu avansat de boală este de doar 4%.

„Cancerul pulmonar rămâne afecțiunea malignă cu cea mai ridicată rată de mortalitate, ca urmare a diagnosticării tardive. Investigarea imagistică preventivă a persoanelor cu risc în combinație cu renunțarea la fumat ar putea salva multe vieți, reducând incidența acestei boli. Este important ca pacienții să fie informați despre beneficiile screeningului pulmonar și, în urma consultului cu un medic specialist, să efectueze o investigație dde computer tomograf (CT)”, afirmă Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iana, Directorul Medical Medima Health.

În România, anual, circa 12.000 de cetățeni sunt diagnosticați cu această afecțiune, iar trei sferturi dintre pacienți ajung la medic în stadii prea avansate pentru a putea fi salvați.

„În luna Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar în care medicii radiologi atrag atenția asupra importanței screeningul pentru depistarea timpurie a cancerului pulmonar și creșterea șanselor de vindecare.”, scrie Medima Health într-un comunicat de presă.

Dacă cancerul pulmonar este diagnosticat în stadiu incipient, acesta poate fi curabil, rata de supraviețuire la 5 ani a pacienților ajungând la 75%.

Cui este recomandat screeningul pulmonar

Screeningul pentru cancer pulmonar este indicat persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, fumători activi sau celor care au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

În ce constă screeningul pulmonar

Investigația cu eficiență demonstrată prin studii pentru screeningul cancerului pulmonar este CT-ul cu doză redusăss de radiații. Aceasta are precizie de 4 ori mai ridicată decât o radiografie toracică în depistarea precoce a cancerului.

Examinarea CT furnizează imagini detaliate ale țesutului pulmonar, pe care un radiolog le va analiza pentru a descoperi eventuale anomalii. O „pată” pe plămâni evidențiată imagistic indică prezența unui nodul pulmonar, care necesită monitorizare. În funcție de dimensiune și de evoluția ulterioară, acesta poate fi un semn al unei leziuni oncologice sau al altor afecțiuni.

CT-ul este o investigație care utilizează radiații X pentru a obține imagini de înaltă rezoluţie ale organelor interne. În cazul screeningului pulmonar, doza de radiații folosită este cu 90% mai mică (<1,5 mSv) față de o examinare CT cu doză completă, riscul de a cauza apariția unui cancer fiind unul extrem de scăzut.