Probleme pentru bărbatul care a luat paracetamol în exces! Acesta are nevoie de un transplant de rinichi

Din păcate, bărbatul va trebui să facă dializă pentru tot restul vieții sale. În cazul în care va fi compatibil, acesta poate face un transplant de rinichi.

Timp de un an, bărbatul a luat paracetamol de frică să nu se infecteze cu coronavirus și nu și-a recuperat funcția rinichilor. În acest context, medicii au stabilit că bărbatul trebuie să înceapă dializa în perioada următoare, notează Libertatea.

Bărbatului în vârstă de 52 de ani i s-a făcut rău pe data de 16 iunie, atunci când a sunat la salvare. După ce le-a povestit medicilor ce făcuse, aceștia au declarat de pe atunci că pacientul riscă să nu-și recupereze niciodată funcția renală.

„Nu şi-a recuperat funcţia renală, nu a recuperat din problema lui de la rinichi. Şi-a pierdut iremediabil funcţia ambilor rinichi în urma administrării prelungite de antalgice (n.r. – paracetamol şi algocalmin). Va începe, cel mai probabil, încă de zilele următoare şedinţele de dializă. Şansele de recuperare erau mici de la început, pentru că era vorba de un consum prelungit, de câteva luni de zile, şi nu era o reacţie acută, nu era vorba de un consum de durată scurtă”, spune medicul nefrolog Ionuț Nistor.

Cât timp se poate lua paracetamol

Medicul a mai explicat că paracetamolul se poate luat timp de 3-4 zile fără prescripție. Dacă este nevoie de o perioadă mai lungă, atunci este bine să se apeleze la un medic.

„Timp de 3-4 zile se poate lua paracetamol fără prescripție, dar când vorbim de un tratament pe care trebuie să-l luăm mai mult de cinci zile trebuie să discutăm cu medicul. Un tratament cronic trebuie discutat cu medicul curant, chiar și tratamentele din plante, dacă sunt administrate pe termen lung, pot duce la efecte adverse și în mod deosebit la rinichi și la nivelul ficatului, pentru că provoacă anumite reacții inflamatorii, alergice sau toxice tocmai prin compușii care sunt în acele medicamente”, a avertizat dr. Ionuț Nistor.

Sursă foto: Dreamstime