Potrivit Jerusalem Post, compania care îl fabrică se află la Ierusalim, medicamentul fiind dezvoltat de prof. Yechezkel Barenholz. Doxorubicin-HCI Liposomal Injection va fi acum disponibil pe piața din SUA. Medicamentul este de fapt un tratament de chimioterapie modificat, care vizează direct celulele canceroase, reducând efectele secundare.

Profesorul Yechezkel Barenholz este unul dintre inventatorii Doxil, primul medicament nanotehnologic din lume aprobat de FDA în 1995. Doxorubicin-HCI este versiunea generică a Doxil, care a fost produs pentru prima dată de Johnson & Johnson.

Tratamentul utilizează medicamentul doxorubicină, sau un medicament pentru chimioterapie, încapsulat într-o sferă lipidă închisă numită lipozom.

Rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări ale chimioterapiei: efectele secundare

„Un lipozom este ca o minge de tenis, de mărimea unei molecule”, a explicat președintele executiv al companiei Ayana, Gal Cohen. „Punem substanța toxică în mingea de tenis și o băgăm în fluxul sanguin al pacientului o dată pe lună. Se deplasează prin fluxul sanguin până ajunge la locul în care se află cancerul”, explică acesta. „Celulele canceroase produc amoniac și acest amoniac eliberează agentul toxic din mingile de tenis și apoi ucide celulele canceroase”, a mai spus el.

Tehnologia profesorului israelian ajută la rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări ale chimioterapiei: efectele secundare. Tratamentul ajută la eliminarea unor probleme precum căderea părului, suferințele gastro-intestinale și alte consecințe ale chimioterapiei, care atacă atât celulele sănătoase, cât și celulele canceroase.

Anticorpii monoclonali, un alt exemplu de tratament anti-cancer

„Când un pacient nu suferă așa de multe efecte secundare, rata de conformitate este mult mai bună și e mult mai ușor să tratezi pacientul”, a spus Cohen. „Credem că este o tehnologie de ultimă generație și că mulți oameni ar putea beneficia de tratament prin acest sistem”, a mai afirmat el.

Profesorul Barenholz a fondat Ayana în 2012, la cererea mai multor pacienți cu cancer, după ce compania J&J s-a luptat să producă Doxil. Acest tip de medicament generic este mult mai puțin costisitor și poate fi mai accesibil.

În ultimul deceniu, în timp ce compania din Israel lucra la acest tratament, au fost dezvoltate și alte tratamente revoluționare anti-cancer, cum ar fi anticorpii monoclonali. Dar multe dintre aceste noi tratamente sunt extrem de scumpe și nu funcționează pentru toată lumea, subliniază Jerusalem Post.