Sfârșitul comercializării medicamentului OZEMPIC în România

Medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentrații (0,25 mg, 0,5 mg și 1 mg) și sub formă de soluție injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024, din motive comerciale.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a transmis că, conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC nu va mai fi comercializat în România după această dată.

”Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg; 1 mg) şi sub formă de soluţie injectabilă în stilou injector (pen) preumplut, din motive comerciale, va fi disponibil în România doar până la data de 31 iulie 2024. Conform prevederilor legale, medicamentul OZEMPIC, nu va mai fi comercializat în România după această dată”, a transmis Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Ozempic
SURSA FOTO: Dreamstime

DAPP a comunicat că începând cu data de 1 august 2024, Semaglutida va fi disponibilă pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sub formă de comprimate orale, conform recomandării medicului.

În urma discuțiilor cu ANMDMR, producătorul și-a asumat angajamentul de a furniza pe piață cantități suficiente pentru a acoperi necesarul complet al pacienților cu diabet zaharat de tip 2, care primesc în prezent tratamentul oral cu această moleculă sau pentru cei cărora medicii specialiști le vor recomanda tranziția de la tratamentul injectabil la cel sub formă de comprimate orale.

Agenția subliniază că va monitoriza respectarea acestui angajament, pentru a asigura că pacienții diabetici nu vor suferi niciun impact negativ.

Pentru ce se folosește medicamentul ?

Medicamentul comercializat sub denumirea de Ozempic este o soluție injectabilă disponibilă în stilouri injectoare preumplute, având o concentrație de 1,34 mg/ml. Fiecare ml de soluție conține 1,34 mg de semaglutidă, iar fiecare stilou injector preumplut conține 2 mg de semaglutidă în 1,5 ml soluție.

Semaglutida este un analog al peptidei umane 1, similar glucagonului (GLP-1), produs prin tehnologia ADN recombinant.

Ozempic este disponibil sub formă de soluție injectabilă, având un aspect limpede și incolor sau aproape incolor, izotonică, cu un pH de 7,4.

Este indicat pentru tratarea adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, în calitate de tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice.

Se poate utiliza ca monoterapie în situațiile în care administrarea de metformină este inadecvată din cauza intoleranței sau contraindicațiilor, sau în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.