‘Cel mai curând săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire la Roma, cu investitorii financiari, pentru a studia opţiunile pe care guvernul le are la dispoziţie’, a declarat una dintre surse.
Vânzarea unor participaţii în companiile controlate de stat, cum ar fi Eni, Enel şi Finmeccanica, nu este luată în considerare, susţin sursele. Printre posibilele opţiuni se află vânzarea unor proprietăţi deţinute de stat şi a unor participaţii în companiile de utilităţi.
Trezoreria Italiei a anunţat marţi că a reuşit să obţină 6,485 miliarde de euro de pe piaţă prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, dar la cele mai ridicate dobânzi de la introducerea euro.
În ultimele săptămâni, investitorii au început să se teamă de riscul unei extinderi a crizei datoriilor suverane în Italia, ţară luată în vizor pentru datoria sa enorm de aproape 1.900 miliarde de euro (aproximativ 120% din PIB).
Pentru a linişti pieţele financiare, Senatul italian a votat în 7 septembrie un dificil plan de austeritate bugetară, în valoare de 54 de miliarde de euro, pentru echilibrarea bugetului în următorii trei ani.
Săptămâna trecută, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat că Produsul Intern Brut al Italiei va scădea cu 0,1% în trimestrul trei din 2011 şi va creşte cu 0,1% în ultimele trei luni din acest an.
Printre măsurile de austeritate adoptate de guvernul italian se află majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată de la 20% la 21%, introducerea unei taxe speciale de 3% pe veniturile mai mari de 300.000 de euro şi modificarea vârstei de pensionare în cazul femeilor de la 60 la 65 de ani.