Venezuela revine astfel la fusul orar pe care îl avea până la 9 decembrie 2007, când preşedintele de atunci, defunctul Hugo Chavez (1999-2013), a decis să treacă la -04H30 GMT. 

"Decizia luată de preşedintele Nicolas Maduro este de a reveni la fusul orar de patru ore mai puţin faţă de Meridianul Greenwich (-04H00 GMT)", a declarat ministrul ştiinţelor, Jorge Arreaza, în urmă cu 15 zile. 

Schimbarea – survenită la ora locală 02.30 – se adaugă la alte iniţiative pentru a economisi electricitate, într-o ţară afectată de întreruperi de curent cauzate de nivelul de apă extrem de scăzut în rezervoarele sale, ceea ce afectează centralele hidroelectrice. 

Preşedintele Nicolas Maduro a decretat ziua de luni, 18 aprilie, în ajunul sărbătorii naţionale, zi liberă, pentru a crea 'o punte de economii de energie'. El a decretat de asemenea zi liberă fiecare vineri în sectorul public pentru următoarele două luni. 

Totodată, marii consumatori de curent, cum ar fi hotelurile, au fost sfătuiţi să îşi asigure din resurse proprii nevoile de electricitate nouă ore pe zi. Măsura a determinat centrele comerciale să îşi reducă programul. 

Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apă din ţară suferă de pe urma secetei, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, extrem de puternic în această regiune. 

Însă opoziţia, care are majoritatea în Parlament, acuză Executivul că nu a investit suficient în reţeaua de electricitate pentru a face faţă cererii. 

Consecinţele acestei penurii de apă afectează viaţa de zi cu zi a venezuelenilor. Locuitorii se confruntă, printre altele, cu întreruperi ale curentului electric şi măsuri de raţionalizare, iar unele cartiere din capitala Caracas sunt private de apă până la trei zile pe săptămână. 

Venezuela, care dispune totuşi de mari rezerve de petrol, se adânceşte într-o gravă criză economică, sub efectul căderii preţului la ţiţei.

Sursa: Agerpres