Ei ar fi descoperit un nou mijloc de detectare a virusului, care s-ar putea dovedi incredibil de util. Și nu este vorba de teste. Potrivit Mashable, este vorba de măști de față care strălucesc atunci când sunt expuse la coronavirus.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Kyoto a dezvăluit recent că a reușit să creeze măști medicale folosind un material filtrant care strălucește sub lumina ultravioletă când virusul COVID-19 intră în acesta.

Ce rol joacă ouăle de struț

Interesant este că elementul- cheie în crearea măștii sunt ouăle de struț. Și pentru asta există o explicație.
Potrivit echipei conduse de șeful universității, Yasuhiro Tsukamoto, se presupune că ouăle de struț conțin diverși anticorpi, despre care susțin că sunt extrem de eficienți în lupta împotriva COVID-19.

Prin urmare, întregul proces implicat în crearea măștilor a fost acela de a lua diferiți anticorpi din ouă și a-i aplica măștilor.

Masca începea să strălucească

În februarie 2020, echipa a început prin a injecta o versiune inactivă și relativ inofensivă a virusului COVID-19 în femelele de struți. Ouăle care au fost depuse de acești struți au fost apoi luate, iar din ele s-au extras apoi anticorpii.

Echipa a lucrat apoi la dezvoltarea unui tip special de filtru de mască, care putea fi îndepărtat, și l-a stropit cu un colorant fluorescent care conținea anticorpi din ouă de struț. De câte ori filtrul intra în contact cu COVID-19, pur și simplu începea să strălucească sub o lumină ultravioletă.

Așa a descoperit chiar el că este infectat

În faza de testare, echipa a încercat masca pe 32 de persoane care au fost infectate cu virusul, pe o perioadă de 10 zile. În această perioadă, toate măștile străluceau, dar s-au estompat pe măsură ce încărcătura virală a scăzut.

De altfel, așa a descoperit însuși profesorul Tsukamoto că a fost infectat cu COVID-19. După ce a purtat una dintre măștile experimentale, a descoperit că strălucește și și-a confirmat rapid faptul că este infectat, după ce a trecut printr-un test PCR.

Putem produce anticorpi în masă

Acum, echipa își propune să testeze masca printre alți 150 de participanți, înainte de a trece la următoarea fază care ar putea implica găsirea modalităților de a produce o astfel de mască în masă, pentru toată lumea.

„Putem produce anticorpi în masă, din struți, la un cost scăzut”, a spus Tsukamoto. „În viitor, vreau să transform asta într-un kit de testare ușor, pe care oricine îl poate folosi”, a precizat el.

De altfel, cercetătorii speră că următoarea fază de testare va avea succes, având în vedere nevoia urgentă a găsirii unor modalități mai rapide și mai ieftine de a detecta COVID-19.