Banca Naţională a României încasează în permanenţă numerar de la instituţiile de credit şi Trezoreria Statului, bani pe care trebuie să îi verifice, să îi sorteze şi, în unele cazuri să îi distrugă, scrie economica.net. Acesta este şi motivul pentru care Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale a României a decis că toate aceste activităţi trebuie făcute de o "maşinărie inteligentă" rapidă şi care nu dă greş.
Astfel, anul acesta BNR a cumpărat în urma unei licitaţii publice de la compania Giesecke & Devrient GmbH un echipament de procesat bancnote extrem de performant. Valoarea contractului, în care sunt incluse furnizarea, montajul şi garanţia se cifrează la 3,48 de milioane de euro.
Citeşte şi Ce era Bursa României după Marea Unire şi nu mai este acum
Ce face maşinăria de la BNR? Conform caietului de sarcini, maşinăria BNR este capabilă să efectueze verificarea certă a autenticităţii bancnotelor supuse procesării, astfel încât să depisteze în proporţie de 100 % bancnotele false sau contrafăcute. Totul se face printr-un sistem sofisticat de senzori într-un timp foarte scurt-120.000 de bancnote sunt verificate într-o singură oră. Vezi clipul cu maşina de bani a lui Isărescu şi cum funcţionează aceasta pe economica.net