Scrisoarea – trimisă ca anonimă – este tipărită la maşina de scris. Senatul american a confirmat că provine de la FBI.

Scrisoarea era menită să-l facă să creadă că a fost trimisă de către un militant din cadrul mişcării pentru drepturi civice, în text apărând expresia "noi, persoanele de culoare".

Această scrisoare deosebit de virulentă, tipărită pe o pagină şi trimisă campionului drepturilor civice în 1964, îl acuză că este un "impostor", "glonţ", "diavol, un animal anormal".

Acest document, publicat integral pentru prima dată de către New York Times, ilustrează ostilitatea poliţiei federale americane, condusă la acea vreme de către implacabilul J. Edgar Hoover, faţă de mişcarea pentru drepturi civice a lui Martin Luther King.

Potrivit ziarului, scrisoarea a fost scrisă de către un adjunct al lui Hoover, William Sullivan şi a fost trimisă lui Martin Luther King împreună cu o înregistrare audio care dovedeşte că pastorul avea o relaţie extraconjugală.

"Ascultă-te, dezgustătorule, animal anormal", este îndemnat în scrisoare. "Ai fost înregistrat, ţi s-au înregistrat toate adulterele, orgiile sexuale, de mult timp. Ai aici un mic eşantion", se mai rată în misivă.

"Nu-ţi mai rămâne decât un singur lucru de făcut, ştii tu care", se arată în continuare în scrisoare, aparent un îndemn la sinucidere.

Atunci când a primit această misivă, Martin Luther King i-a spus unui prieten că cineva vrea să-l ucidă.

"Nu poţi să crezi în Dumnezeu şi să faci ceea ce faci", este acuzat în scrisoare.

Misiva relevă cât de paranoic devenise FBI sub jugul lui J. Edgar Hoover, al cărui nume a fost dat clădirii uriaşe în care funcţionează în prezent sediul poliţiei federale la Washington.

Hoover considera că Martin Luther King era influenţat de către comunişti. Martin Luther King îl acuza, în schimb, că nu poate să pună capăt violenţelor asupra persoanelor de culoare în statele segregaţioniste din Sud.

În 1963, Martin Luther King a susţinut cel mai celebru discurs al său, "I have a dream", la Washington, la un miting uriaş.

Acest marş a deschis calea către Civil Rights Act, în 1964, prin care au fost scoase în afara legii principalele discriminări rasiale.

Martin Luther King a fost asasinat pe 4 aprilie 1968, la Memphis, la vârsta de 39 de ani.