Guvernul strânge tot felul de informații despre voi, cu ușurință, ieftin și fără mandat – și dacă ai participat vreodată la un protest sau la o demonstrație de arme, probabil prezinți interes pentru ei. Aflați mai multe despre drepturile voastre și cum să vă protejați în epoca de aur a filajului.

Va prezentăm mao jos discursul ținut de Jennifer Granick în cadrul conferințelor TED.

Acum suntem cu toții activiști. De la familiile care luptă să aibă bani pentru școlile publice, zecile de mii de oameni ce s-au alăturat marșului Occupy Wall Street sau au mărșăluit cu Black Lives Matter să protesteze contra brutalității poliției împotriva afro-americanilor, familii care s-au alăturat mitingurilor, pentru viață și alegere, aceia dintre noi care se tem că prietenii și vecinii noștri vor fi deportați sau că vor fi adăugați pe listedeoarece sunt musulmani, oameni ce susțin dreptul de a deține arme și controlul armelor și milioanele de oameni care au luat parte la marșurile femeilor în toată țara.

Suntem cu toții activiști acum, iar asta înseamnă că suntem cu toții îngrijorați în privința filajului. Filajul înseamnă colectarea și folosirea de către guvern a informațiilor private și sensibile despre noi. Iar filajul este esențial pentru aplicarea legii și pentru securitatea națională. Dar istoria filajului este una care include supravegherea abuzivă în care informația sensibilă a fost folosită împotriva oamenilordatorită rasei lor, originii naționale, orientării sexuale, și în special, datorită activismului lor, a convingerilor politice.

Acum 53 de ani, Dr. Martin Luther King Jr. a ținut discursul „Am un vis” la Mall în Washington. Astăzi, ideile din spatele discursului său despre egalitate rasială și toleranță sunt atât de necontroversateîncât fiicele mele studiază discursul în clasa a III-a. Dar la acea vreme, Dr. King era foarte controversat. Legendarul și faimosul director FBI, J. Edgar Hoover, credea sau voia să creadă că Mișcarea pentru Drepturi Civile era o conspirație comunistă sovietică, menită să destabilizeze guvernul american. Agenții lui Hoover au pus microfoane în camerele de hotel ale lui Dr. King, iar acele microfoane au surprins discuții între lideri ai drepturilor civile care vorbeau despre strategii și tactici ale Mișcării pentru Drepturi Civile. Au mai surprins și sunetele din momentele când Dr. King făcea sex cu alte femei decât soția lui, iar J. Edgar Hoover a văzut oportunitatea de a discredita și submina Mișcarea pentru Drepturi Civile. FBI a trimis un pachet cu aceste înregistrări, împreună cu o notă scrisă de mână pentru Dr. King și o ciornă a acestei note a fost găsită în arhiva FBI după mulți ani, iar în scrisoare scria: „Nu ești om al bisericii și știi asta. King, asemeni tuturor impostorilor, sfârșitul tău e aproape.” Scrisoarea părea chiar să-l încurajeze pe King să se sinucidă, spunând: „King, ți-a mai rămas un singur lucru de făcut. Știi ce anume. Fă asta înainte ca mizeria, anormalitatea, înșelătoria tasă fie expuse în fața națiunii.”

 

Dar aspectul important este că Dr. King nu era anormal. Fiecare dintre noi are ceva ce vrea să ascundă de altcineva. Și chiar mai important, nici J. Edgar Hoover nu era anormal. Această istorie de abuzuri în filaj nu e istoria unui singur om rău, megaloman. De-a lungul deceniilor sale în FBI, J. Edgar Hoover s-a bucurat de sprijinul președinților în al căror serviciu a fost, democrați și republicani. La urma urmei, John F. Kennedy și fratele său, Robert Kennedy știau și au aprobat supravegherea lui Dr. King. Hoover a condus un program numit COINTELPRO timp de 15 ani, proiectat să spioneze și să submineze grupări civile devotate unor cauze precum drepturile civile, Mișcarea Drepturilor Femeilor,militanți pentru pace și mișcări anti-război. Iar filajul nu s-a oprit la asta. Lyndon Baines Johnson, în timpul campaniei electorale, a ordonat să se pună microfoane în avionul rivalului său, Barry Goldwater, ca parte a efortului său de a câștiga cursa electorală. Iar apoi, bineînțeles, a fost Watergate. Au fost prinși hoți intrând în sediul Comitetului Democratic Național la Hotelul Watergate,administrația Nixon a fost implicată în mușamalizarea spargerii, și, în cele din urmă, Nixon a trebuit să demisioneze ca președinte. COINTELPRO și Watergate au fost un semnal de alarmă pentru americani. Filajul a scăpat de sub control și era folosit pentru a nimici rivalii politici. Astfel, americanii s-au folosit de ocazie și am reformat legea filajului. Unealta principală pe care am folosit-o pentru a reforma legea filajului a fost să solicităm un mandat de percheziție pentru ca guvernul să poată să aibă acces la telefoanele și scrisorile noastre. Motivul pentru care e important un mandat de percheziție e că interpune un judecător în relația dintre anchetatori și cetățeni, iar sarcina judecătorului e să se asigure că există un motiv întemeiat pentru filaj, că filajul vizează oamenii potriviți și că informațiile strânse urmează să fie folosite în scopuri guvernamentale legitime și nu discriminatorii.Acesta era sistemul nostru, iar asta înseamnă că Președintele Obama nu a interceptat conversațiile telefonice din Trump Tower. Acest sistem e programat să prevină așa ceva fără ca să fie implicat un judecător.

Dar ce se întâmplă când nu mai vorbim de conversații telefonice sau scrisori? Astăzi, avem tehnologie care face să fie mai ieftin și mai ușor pentru guvern să strângă informații despre oameni obișnuiți.Arhiva conversațiilor telefonice poate arăta dacă ai o dependență, care e religia ta, căror organizații filantropice le donezi, ce candidat politic sprijini. Și totuși, guvernul nostru a strâns, cu năvodul, înregistrările telefonice ale americanilor timp de ani întregi. În 2012, Convenția națională republicană a evidențiat o nouă tehnologie pe care intenționa să o folosească, recunoașterea facială, pentru a identifica oameni care se aflau în mulțime și care puteau fi activiști sau instigatori, și să-i oprească din timp. Astăzi, peste 50% din americanii adulți își au profilul digital într-o bază de date guvernamentală.Departamentul pentru alcool, tutun și explozibil a născocit un plan ca să afle care sunt americanii care merg la demonstrații de arme, folosind detectori pentru plăcile cu numere de înmatriculare ca să scaneze numerele de înmatriculare ale mașinilor din parcările acestor evenimente. În prezent, credem că peste 70% din departamentele de poliție au tehnologie de detectare automată a plăcuțelor de înmatriculare pe care o folosesc pentru a urmări mașinile când circulă prin oraș. Și toate aceste informații, numerele de înmatriculare, profilul facial digital, înregistrările convorbirilor telefonice, agenda cu adrese, lista de prieteni, fotografiile pe care le-ai încărcat în Dropbox sau Google Photos, și uneori chiar și mesajele și email-urile nu sunt protejate de necesitatea unui mandat. Asta înseamnă că avem aceste informații despre oameni obișnuiți recent disponibile la un cost foarte mic. E epoca de aur pentru filaj.

 

Fiecare părinte o să înțeleagă ce înseamnă asta. Când ai un copilaș și acesta e mic, copilul nu se poate da jos din pătuț. Dar în cele din urmă fetița crește și poate să se dea jos, dar îi spui: „Nu te da jos din pătuț, bine?” Fiecare părinte știe ce o să întâmple. Unii copilași o să se cațere afară din pătuț.Corect? Aceasta e diferența dintre abilitate și permisiune. Ei bine, e valabil și în cazul guvernului astăzi. În trecut guvernul nu avea abilitatea de a conduce filaj la scară mare pe sute de milioane de americani și apoi să folosească abuziv informațiile. Dar acum guvernul nostru s-a maturizat și avem tehnologia contemporană. Guvernul are abilitatea, iar asta înseamnă că legea e mai importantă ca oricând. Se presupune că legea spune când guvernul are permisiunea să facă asta și se presupune că asigură un fel de ramificație. Observăm când acele legi sunt încălcate și există o anumită ramificație sau pedeapsă. Legea e mai importantă ca oricând deoarece acum trăim într-o lume unde doar regulile împiedică guvernul să abuzeze de aceste informații. Dar legea a dat greș cu asta.

În mod special din 11 septembrie, legea a dat greș cu asta și nu avem implementate regulile de care avem nevoie. Și vedem ramificațiile acestui lucru. Centrele de fuziune sunt aceste grupuri operativeîntre guvernul local, statal și federal care ar trebui să depisteze terorismul domestic. Iar ce am văzut sunt rapoarte ale grupurilor operative în care se spune că ați putea fi periculoși dacă ați votat pentru un candidat al unui terț partid, sau dacă aveți un steag cu „Nu mă călca în picioare”, sau dacă vă uitați la filme care sunt împotriva taxelor. Aceleași grupuri operative au spionat listele grupurilor comunității islamiste și quackerii care se opun recrutării militare în liceu. Serviciul intern pentru venituri a verificat în mod disproporționat grupuri care au în denumirea lor „Tea Party” sau „Patriot”. Acum vama și patrula de graniță opresc oamenii care vin în țară și ne cer parolele rețelelor de socializare,ceea ce le va permite să vadă cine ne sunt prietenii, ce spunem și chiar să se dea drept noi online.

 

Partizani așa ca mine au încercat să atragă atenția oamenilor asupra acestor lucruri și au luptat împotriva lor ani întregi. Aceasta a fost o imensă problemă în administrația Obama, dar acum problema e și mai gravă. Când Departamentul de poliție din New York îi spionează pe musulmani sau când un departament de poliție folosește detectori pentru plăcuțe ca să afle unde sunt soțiile ofițerilorsau genul ăsta de lucruri, devine extrem de periculos. Dar când un președinte redirecționează puterea supravegherii federale și a guvernului federal ca să se răzbune pe opoziția politică, asta e tiranie. Acum suntem cu toții activiști și toți avem un motiv să ne temem de filaj. Dar exact ca pe timpul lui Dr. Martin Luther King, putem reforma status quo-ul.

În primul rând, folosiți criptarea. Criptarea vă protejează informațiile ca să nu fie colectate în mod necostisitor și oprtunist. Dă înapoi epoca de aur a filajului.

În al doilea rând, sprijiniți reforma în filaj. Știați că dacă aveți un prieten care lucrează pentru guvernul francez sau cel german sau pentru o grupare internațională pentru drepturile omului sau pentru o companie petrolieră globală, prietenul vostru e o țintă de contraspionaj validă? Asta înseamnă că atunci când vorbești cu acel prieten, guvernul SUA poate că strânge aceste informații. Iar când aceste informații sunt strânse, chiar dacă sunt conversații cu americani, pot fi apoi trimise la FBI, iar FBI-ul are voie să le verifice fără să aibă nevoie de mandat. fără o cauză probabilă, căutând informații despre americani și orice infracțiune am fi putut comite fără să trebuiască să documenteze nicio suspiciune. Legea care permite să se întâmple unele din aceste lucruri se numește Secțiunea 702 din Amendamentele FISA, și avem o mare oportunitate anul acesta, deoarece Secțiunea 702 va expira la sfârșitul lui 2017, ceea ce înseamnă că inerția Congresului e de partea noastră dacă vrem reformă.Putem să-i presăm pe reprezentanții noștri să implementeze reforme importante la această lege și să ne protejeze datele de această redirecționare și utilizare greșită.

În cele din urmă, unul dintre motivele pentru situația scăpată de sub control e din cauză că mult din ce se întâmplă cu filajul – tehnologia, regulile ce împuternicesc și politica ce se află acolo sau nu ca să ne protejeze – sunt secrete sau clasificate. Avem nevoie de transparență și avem nevoie să știm ca americani ce face guvernul în numele nostru așa încât filajul care are loc și utilizarea acelor informațiisunt justificate în mod democratic.

Suntem toți activiști acum, ceea ce înseamnă că fiecare are motive să se teamă de filaj. Dar ca pe vremea lui Dr. Martin Luther King, este ceva ce putem face în legătură cu asta. Așa că vă rog să vă alăturați mie și haideți la treabă.

Vă mulțumesc.