"Vă invit să deschideţi societăţi comerciale în România, pentru că o persoană juridică română devine automat persoană juridică a Uniunii Europene. În acest sens, CCIR se angajează să vă fie un partener pentru afaceri. Categoric, dacă vorbim de comerţ între România şi Maroc, rutele maritime sunt cele consacrate. Sunt doar şapte zile de navigare între Tanger şi Constanţa. Portul Constanţa este cel mai mare port maritim la Marea Neagră. Aceasta este o oportunitate pentru ca mărfurile din Maroc să ajungă în ţări fără deschidere la mare – Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria', a spus Daraban.

Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat o reuniune de lucru a reprezentanţilor sistemului Cameral din România şi Maroc. Întâlnirea a avut loc ca urmare a discuţiilor dintre Ministerul Economiei din România şi membri ai Guvernului din Regatul Maroc cu privire la identificarea oportunităţilor de intensificare a cooperării economice bilaterale şi dezvoltarea de parteneriate în sectoare de interes comun.

"Printre domeniile de interes pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale care le-am discutat cu partenerii români se numără consolidarea colaborării bilaterale în domeniul fabricării de autoturisme Dacia, cooperarea în domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei de energie electrică şi al forajelor de mare adâncime, cooperarea în domeniul IT, aeronautic şi al construcţiilor navale', a spus vicepreşedintele Federaţiei Camerelor de Comerţ din Maroc, Ouzza Mohamed.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Camerelor de Comerţ din Maroc, în această ţară există oportunităţi pentru implementarea unor proiecte în domenii precum infrastructura portuară şi aeroportuară, energia verde (eoliană şi solară), electrificare, sisteme de epurare şi pompare a apelor, componente pentru industria auto, agricultură, prelucrarea produselor agroalimentare, turism.

La sfârşitul anului 2013, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale dintre cele două ţări depăşea valoarea de 647 de milioane de dolari, cu 32% mai mult decât în 2012, dintre care 524,92 de milioane de dolari au fost exporturi româneşti şi 112,63 milioane dolari export marocan.

În primele şase luni ale anului 2014, schimburile comerciale bilaterale între România şi Maroc au fost de 312,41 milioane de dolari, dintre care 249,30 milioane dolari au reprezentat exporturile de produse româneşti, în timp ce importurile de produse marocane au fost de 63,11 milioane de dolari.

AGERPRES