Producătorii de băuturi îmbuteliate care fac această afirmație riscă o pedeapsă de doi ani de închisoare, care va intra în vigoare de luna viitoare în Marea Britanie. La auzul acestei vești, europarlamentarul conservator Roger Helmer a spus: "Aceasta este prostie clară. Euro se prăbușește, UE se destramă, și cu toate acestea, oficialii europeni sunt bine-mersi, cu salarii mari, îngrijorându-se de calitatea apei".
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cuprind și o recomandare privind cantitatea minima de apa pe care trebuie să o bea oamenii pentru a preveni deshidratarea, și anume 1,2 litri pe zi. Totuși, oficialii UE vor să interzică folosirea acestei afirmații nedovedite ca instrument de marketing.
Departmentul de Sănătate a criticat noua lege. Un purtător de cuvânt a zis: "Desigur că apa hidratează. Deși susținem UE în prevenirea apariției afirmațiilor false despre produse, trebuie să avem totuşi bun simț".
Autoritatea pentru Standarde în Alimentație (EFSA) susține noua lege, după ce s-a convins de descoperirile celor 21 de oameni de știință din Parma , Italia, cum că o cantitate redusă de apă în corp este un simptom de deshidratare și că nu este ceva ce consumul de apă poate suplini ulterior.
"Acum, toți cei care vând apă și susțin că are efect impotriva deshidratării, va intra în serioase necazuri legale", a spus europarlamentarul Paul Nuttall.
Regulamentele UE în domeniul alimentației au fost deseori criticate. Un exemplu este legea interzicerii comercializării bananelor îndoite și castraveților încovoiați, abandonată în 2008 din cauza ridiculizării la nivel internațional.