Majorarea pensiilor se va face prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă ce va fi emisă în cursul lunii ianuarie.

"Pensiile vor fi indexate cu 4% începând cu data de 1 ianuarie 2013, iar oamenii îşi vor primi şi banii aferenţi lunii ianuarie, chiar dacă plata efectivă nu se va putea face în intervalul calendaristic aferent lunii în curs. Pentru a permite indexarea pensiilor, este nevoie de modificarea Legii 263/2010 printr-o ordonanţă de urgenţă ce va fi emisă în cursul lunii ianuarie, iar de majorarea de 4% vor beneficia şi militarii ieşiţi la pensie", a afirmat Mariana Câmpeanu.

Aceasta a precizat, totodată, că Guvernul doreşte şi majorarea salariului minim garantat în plată până la nivelul de 800 de lei, însă o măsură concretă în acest sens va putea fi luată după consultarea partenerilor externi (FMI), dar şi a celor interni (sindicate şi patronate). Conform datelor existente, România se află în acest moment pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul salariului minim garantat în plată.

"În ceea ce priveşte alocaţiile de stat pentru copii şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, în acest moment nu este prevăzută o creştere a acestor sume. Sperăm, însă, că la rectificarea de buget care va avea loc în luna august vom identifica banii necesari pentru operarea unei majorări. La începutul sesiunii parlamentare, vom încerca să reparăm şi o mare nedreptate produsă în cazul celor încadraţi în grupa I de muncă", a mai spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a precizat, totodată, că inspectorii de muncă ar trebui să intre cât mai puţin în contact cu persoanele controlate, excepţie făcând cazurile de descinderi inopinate.
Sursa: Agerpres