Se fura combustibil si in Marea Britanie, nu numai in SUA. Si inca serios de tot. Un fermier din linistita regiune rurala Lancashire a descoperit ca hotii i-au golit (la propriu) depozitul de combustibil pentru combinele agricole, care continea peste 10.000 de litri de motorina. Fermierul are acum de acoperit o gaura de 70.000 de lire sterline, suma ce include costul combustibilului pierdut si taxele pentru curatarea zonei in care acesta se afla, intrucat hotii au creat si un mini-dezastru ecologic, in graba de a fura tot.

 

Acesta nu este un caz izolat, nici pe departe. Din cauza pretului mare al combustibilului, hotii alimenteaza si demareaza in tromba, motiv pentru care mai multe statii au introdus un sistem de ridicare automata a unor benzi prevazute cu tepi ascutiti, care taie pneurile masinilor raufacatorilor. Fermierii atacati au ajuns la solutii extreme si vor acum sa stocheze in comun combustibilul si sa il pazeasca prin rotatie, pentru a nu mai fi pradati.

 

Politia din regiunea Cumbria sustine ca furturile de „motorina rosie”, combustibil folosit exclusiv in agricultura, au crescut cu 75% in primele trei luni ale acestui an, fata de perioada similara din 2007. La randul sau, regiunea North Wales se poate „lauda” cu o dublare a numarului de furturi de combustibil in ultimele sase luni.

 

Asociatia Britanica a Asiguratorilor trage un semnal de alarma prin numarul mare de victime ale hotilor de combustibil: peste 5 milioane de posesori de autovehicule sau utilaje industriale, anul trecut

 

In 2007, fuga de la pompa dupa ce ai alimentat a generat pierderi de 32,5 milioane de lire sterline la nivelul intregii Marii Britanii, o crestere cu 13% fata de 2006.

 

Cand unii pierd, altii castiga. Singurii care vad ca le creste marja profitului sunt producatorii de benzi-taietoare de pneuri „Drivestop”, care au fost instalate in 18 benzinarii si sunt un adevarat succes, hotii evitandu-le cu sfintenie.

 

Sursa: Guardian