Mark Russell, fost director la KPMG, a menţionat societăţi precum Companies House, Land Registry, Met Office şi Ordnance Survey printre societăţile de stat la care ar putea apărea oportunităţi pentru introducerea de capital privat. Russell a adăugat că există doar una sau două companii de stat, precum Nuclear Decommissioning Authority, care nu vor putea fi niciodată transferate către sectorul privat.

‘Nu credem că guvernul este un acţionar foarte bun’, a declarat Mark Russell într-un interviu acordat Financial Times. ‘Credem că dacă nu există un motiv politic foarte bun pentru ca guvernul să fie acţionar atunci ar trebui să încercăm să vindem aceste participaţii, dacă putem să obţinem un preţ foarte bun’, a adăugat Russell.

Shareholder Executive, o entitate din cadrul Departamentului Inovaţie şi Formare Profesională, este responsabil pentru afaceri cu venituri combinate de 13 miliarde de lire sterline (19,8 miliarde de dolari), variind de la companii mari precum Royal Mail până la societăţi mai mici precum U.K. Hydrographic Office. În schimb Shareholder Executive nu este responsabil pentru participaţiile guvernului la băncile Royal Bank of Scotland şi Lloyds, care sunt gestionate de U.K. Financial Investments.

Coaliţia guvernamentală este din ce în ce mai concentrată pe privatizări ca o modalitate pentru a evita reducerile de cheltuieli. Marea Britanie speră să strângă trei miliarde de lire sterline până la sfârşitul lui 2013 prin vânzarea unei participaţii de aproximativ 30% din acţiunile Ureco (companie de îmbogăţire a uraniului), societatea controlată în comun cu guvernul olandez şi companiile germane de utilităţi RWE şi Eon. De asemenea, autorităţile britanice vor să înceapă să privatizeze Royal Mail, cel mai probabil printr-o flotare la bursă, în ceea ce va fi cel mai ambiţios program de privatizări după vânzarea căilor ferate în anii 1990. Mark Russell a subliniat că deocamdată nu a fost luată o decizie cu privire la pachetul de acţiuni Royal Mail care va fi vândut iniţial. Cu toate acestea experţii independenţi cred că Royal Mail ar avea o valoare de 2-3 miliarde de lire sterline.

Până acum coaliţia guvernamentală a avut succese mixte cu vânzarea activelor de stat. În 2011 casa de pariuri Tote a fost vândută către Betfred pentru 265 milioane de lire sterline iar privatizarea National Air Traffic Control Services a fost abandonată anul trecut.

La finele săptămânii trecute Fitch Ratings a scos Marea Britanie din categoria ţărilor care beneficiază de un rating ‘AAA’, cea mai bună notă posibilă, după ce şi-a revizuit în sus estimările privind deficitul bugetar şi datoria guvernamentală. Fitch estimează că datoria guvernamentală a Marii Britanii va atinge vârful de 101% din PIB în 2015-2016, şi va scădea doar treptat, începând din 2017-2018.
SURSA: Agerpres