Un nou studiu a constatat că psihopații au și tendința de a limita mișcările capului. Studiul a analizat interviurile video cu 507 deținuți, utilizând algoritmi de urmărire pentru a măsura mișcările capului. Deținuții care au avut un scor ridicat al comportamentului antisocial, o latură a psihopatiei, au avut tendința de a-și menține capul nemișcat.

Ce comportamente au fost observate la psihopați

Deși un diagnostic oficial ar fi imposibil, experții spun că psihopații prezintă unele comportamente speciale în timpul comunicării nonverbale.

Una dintre ele este privirea psihopată. Dr. Robert Hare, psihologul canadian care a dezvoltat lista de observare a acțiunilor psihopate, o numește „contact vizual intens și privire pătrunzătoare”, sfătuind oamenii să nu aibă contact vizual cu psihopații.

Studiile au arătat că pupilele psihopaților nu se dilată atunci când văd imagini înfricoșătoare și că au o privire insistentă.

Un nou studiu publicat în Journal of Research in Personality vine cu o constatare care poate fi legată de bazele neurologice ale psihopatiei.

Urmărirea mișcărilor capului

Studiul a folosit AI pentru a analiza interviurile video cu 507 deținuți din New Mexico. În timpul fiecărui interviu, care a durat între o oră și patru ore, deținutul a stat vizavi de un intervievator și de o cameră echipată cu algoritmi de urmărire pentru a-i înregistra mișcările capului.

Rezultatele au arătat că deținuții care au obținut un scor ridicat în psihopatie au fost mai predispuși să țină capul nemișcat în timpul interviurilor.

Studiul nu a fost conceput pentru a determina de ce indivizii psihopați cu trăsături antisociale deosebit de ridicate și-au limitat mișcările capului.

Dar autorii studiului au o ipoteză: disfuncția amigdalei, „o trăsătură neurobiologică distinctivă a psihopatiei, care afectează procesarea emoțională, învățarea și interacțiunile interpersonale”.