S-a aflat care este țara unde deținuții sunt tratați mai rău ca animalele. Semnal dur tras de Human Rights Watch. Este vorba de Coreea de Nord, unde se practică pe scară largă tortura, umilirea şi obţinerea de mărturisiri prin constrângere . Aici, deţinuţii sunt tratați „mai rău ca pe animale”, a transmis luni Human Rights Watch (HRW) într-un raport, citat de AFP.

Human Rights Watch a intervievat zeci de foşti deţinuţi, precum şi foşti oficiali nord-coreeni şi denunţă situaţia din centrele de detenţie din Coreea de Nord, unde tortura este deseori practicată.

Acuzată de încălcări pe scară largă a drepturilor omului, Coreea de Nord este un ţară „închisă”, iar despre funcţionarea sistemului său judiciar se ştiu puţine lucruri.

Cei chestionați au susținut  că detenţia de dinaintea unui proces este „extrem de dură” şi că deţinuţii sunt maltrataţi, deseori bătuţi.

„Reglementările spun că deţinuţii nu trebuie bătuţi, însă avem nevoie de mărturisiri în timpul anchetei. Prin urmare, trebuie să îi lovim pentru a obţine mărturisirea”, a explicat un fost ofiţer de poliţie.

Metodele sunt dintre cele mai dure și au fost dezvăluite de foşti deţinuţi. Ei au spus că au fost obligaţi să stea îngenunchiaţi sau aşezaţi pe picioarele încrucişate fără a se mişca uneori timp de 16 ore neîntrerupt, în timp ce orice gest era pedepsit. Ei erau atunci bătuţi cu bastoane, curele de piele şi cu pumnul şi erau obligaţi să alerge în cerc până la o mie de ori în jurul curţii închisorii.

„Acolo, eşti tratat mai rău decât un animal, ceea ce vei şi ajunge să fii”, a spus un fost deţinut, Yoon Young Cheol.

Femeile intervievate au declarat că au fost supuse agresiunilor sexuale.

Kim Sun Young, o fostă comerciantă de circa 50 de ani care a fugit din Coreea de Nord în 2015, a spus că a fost violată de anchetatorul său într-un centru de detenţie.

Un alt ofiţer de poliţie a pipăit-o în timpul interogatoriului, a adăugat ea, precizând că nu a avut tăria să se opună.

În raportul său, HRW cere Coreei de Nord „să oprească tortura endemică şi crudă, precum şi tratamentul degradant şi inuman în centrele de detenţie”.