Unul din 100 de oameni ar putea fi un psihopat

Există totuși o veste proastă: acest adevăr îi face pe psihopați mai greu de observat în lumea în care trăim. Cercetările sugerează că 1% din oameni îndeplinesc criteriile pentru a intra în categoria „psihopați”. Practic, înseamnă că unul din 100 de oameni ar putea fi un psihopat.
Pentru ca lucrurile să fie și mai alarmante, procentul se dublează sau chiar se triplează atunci când vorbim despre oameni cu poziții-cheie în societate, cum ar fi oameni de afaceri de succes, avocați și chirurgi, conform yourtango.com

„Triada Întunecată”

Cu cât putem identifica mai repede un psihopat, cu atât e mai puțin probabil să devenim o potențială victimă a lui, susțin criminaliștii. Și este arhicunoscut că psihologii efectuează cercetări vaste asupra trăsăturilor de personalitate ale psihopaților. Majoritatea cercetătorilor susține că psihopații din lumea reală au un grup de trei caracteristici de personalitate.

Acest grup este denumit „Triada Întunecată”, deoarece oamenii care posedă trăsăturile de mai jos manifestă frecvent reacții violente, care pot merge de la violuri până la crime.

1. Machiavelismul

Machiavelismul este termenul care se referă la teoriile expuse de Niccolo Machiavelli în cartea „Principele”, scrisă în 1513, după ce a pierdut funcția de secretar al Republicii Florența. El arăta că minciuna, vicleșugul, lipsa de scrupule, trădarea și manevrele diabolice sunt permise mai ales în politică.

Oamenii machiavelici sunt duplicitari, vicleni și manipulatori. Ei acordă o prioritate puterii, banilor, ignoră regulile morale și sociale. Sunt foarte buni manipulatori și o fac fără niciun sentiment de vinovăție. Dacă vreți un exemplu, gândiți-vă la Frank și Claire Underwood din serialul „House of Cards”. Pentru oamenii cu această trăsătură, manipularea altora este ceva care le dă satisfacție. Uneori, această manipulare este făcută pentru a obține un câștig personal (de exemplu, pentru a obține o promovare). Alteori este făcută doar pentru distracție sau pentru că nu se pot opri. Astfel de oameni sunt maeștri ai manipulării și pot fi, în majoritatea cazurilor, extrem de fermecători.

2. Lipsa de empatie și de conștiință

Cunoașteți, desigur, sentimentul pe care îl aveți când ați găsit un portofel: doriți să-l dați celui care l-a pierdut. Ei bine, psihopații care intră în această categorie se pare că nu au o astfel de voce interioară care să le spună că trebuie să facă un gest de bunăvoință. Lor le lipsesc multe dintre emoțiile pe care ceilalți oameni le consideră firești, inclusiv vinovăția, remușcarea, simpatia și mila. ”Când cineva ne rănește sau ne înfurie ne gândim o secundă că am vrea să-i facem ceva rău, dar nu ajugem într-un astfel de punct. În schimb, spun psihologii, psihopații nu au o astfel de pedală de frână și dacă vor să facă rău, ajung să-l facă.

3. Narcisismul

Oamenii cu narcisism sunt egocentrici și au un simț supradimensionat al calităților și realizărilor lor. Refuză să-și vadă defectele, în schimb, le pot proiecta asupra celor din jur. Narcisiștii adoră să fie complimentați și îi laudă pe toți cei care îi admiră. Reversul monedei este că sunt extrem de sensibili la insulte și adesea răspund criticilor cu furie și cu acte de răzbunare. Ceea ce alții perecept drept critică constructivă, narcisiștii văd ca pe o declarație de război. Ei au ceea ce psihologii numesc „stima de sine instabilă”.

De reținut este faptul că nu oricine are una din aceste trăsături înseamnă automat că este un psihopat. Oamenii pot fi aroganți sau plini de ei, pot avea diverse tare de caracter, dar asta nu înseamnă că au intenții malefice, susțin psihologii.