Mare atenție când consumi aceste fructe! Au peste 20 de pesticide. Cum le spălăm corect

Căpșunele sunt fructele cele mai pline de pesticide, iar acestea nu sunt singurele. Pe listă se mai află nectarinele, merele strugurii și chiar și spanacul.

Pesticidele pot avea efecte negative asupra corpului uman și pot duce chiar la cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, instituția mai spune că cei mici pot avea probleme la nivel intelectual din cauza pesticidelor.

”Pesticidele sunt produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor şi a altor dăunători. În plus, faţă de utilizarea lor în agricultură, pesticidele mai sunt folosite pentru a proteja sănătatea publică de bolile răspândite de anumite insecte, cum ar fi ţânţarii. Dar pesticidele pot avea, de asemenea, potenţial toxic şi pentru oameni. Acestea pot avea efecte adverse asupra sănătăţii, inclusiv cancer, pot afecta reproducerea, sistemul imunitar sau pe cel nervos. Înainte ca acestea să poată fi autorizate pentru utilizare, pesticidele ar trebui să fie testate pentru toate efectele posibile asupra sănătăţii, iar rezultatele ar trebui analizate de experţi pentru a evalua orice risc pentru om”, arată Organizația Mondială a Sănătății.

Pe termen scurt, oamenii pot simți stări de greața și vomă, pierderea cunoștinței, spasme, tuse și slăbiciune din cauza pesticidelor.

Cum spălăm corect fructele

Pentru a ne feri de pesticide și pentru a ne bucura în continuare de gustul legumelor, nutriționistul Lygia Alexandrescu ne spune cum ar trebui să le spălăm, de fapt.

Potrivit nutriționistului trebuie să punem fructele în apă caldă, al o temperatură minimă de 35 de grade Celsius, apoi adăugăm oțet alimentar și bicarbonat de sodiu.

”În această soluție caldă le ținem câteva secunde, nu prea mult pentru că preiau gustul oțetului, apoi clătim foarte bine și vom vedea că apa în care le-a spălat își schimbă culoarea”, a spus Lygia Alexandrescu pentru Antena 3.

Există și alimente care au extrem de puține reziduuri toxice, iar acestea sunt avocado, mango, kiwi, vinete, varză, ceapă, porumb dulce, ananas și papaya.