Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că România „merită să aibă o aeronavă prezidenţială”. Întrebat dacă i se pare o cheltuială mare făcută de preşedintele Klaus Iohannis pentru vizita sa în Japonia, pentru care a închiriat o aeronavă privată, liderul PSD a venit cu o scurtă declarație.

„Nu pot comenta un lucru pe care l-a făcut instituţia prezidenţială şi preşedintele României. Nu cred că este treaba mea şi sunt ferm convinsă că domnul preşedinte o să dea explicaţiile pe care o să le cereţi.

Nu ştiu despre aeronavă, dacă acea aeronavă pe care am văzut-o şi eu în presă, despre ea este vorba, nu ştiu nici unde a aterizat sau unde a plecat, nu ştiu nici cât a costat ca să pot să comentez”, a spus Ciolacu.

El a ținut să arate că, din experiența sa comună cu Nicolae Ciucă, atunci când a făcut deplasarea în Japonia am fost cu o aeronavă de linie.

„Asta a fost decizia pe care am luat-o împreună”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre zborul cu o aeronavă de linie

El a spus că nu a fost chiar confortabil să zbori 8 ore pe un scaun, dar cum şi restul din avion a suportat, au suportat şi ei.

Președintele PSD a mai spus că a venit momentul ca statul român să aibă o aeronavă prezidenţială.

„Ce ne dorim de la România în viitor? Ne dorim o Românie normală, în care preşedintele statului are o aeronavă şi, cu demnitate, reprezintă România, pentru că este preşedintele pe care noi l-am ales, nu neapărat cu votul nostru, dar majoritatea a ales acest preşedinte.

Eu cred că un stat de mărimea, de pretenţiile şi de poziţia României în interiorul UE şi NATO merită să aibă o aeronavă prezidenţială. Ca să înţelegem foarte clar – aeronavă prezidenţială nu înseamnă că merge numai preşedintele în deplasările externe, ci o aeronavă care se pune la dispoziţia statului român, unde cheltuielile sunt deschise. Aşa consider eu, că a venit momentul să luăm şi această decizie”, a spus Ciolacu.

Alina Gorghiu susține că e o notă populistă care nu se justifică

La rândul său, Alina Gorghiu, a ținut să puncteze că este o notă populistă care nu se justifică și că este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia a statului român o aeronavă.

”Este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă”, a mai spus ea, precizând că este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă oficială.

”Elementul care mie mi se pare cel mai important din acest tablou sau din această ştire şi anume că, în sfârşit, după 5 ani de discuţii bilaterale, de negocieri, de dialog purtat între România şi oficialii din Japonia, se semnează acest parteneriat strategic între România, una dintre puţinele ţări din Europa care are acest parteneriat strategic, cu Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii, după SUA şi China”, a spus Alina Gorghiu.

Este nepermis ca România în anul 2023 să nu aibă o aeronavă

Preşedintele interimar al Senatului a precizat că ”sunt două modalităţi în care o vizită oficială a unui şef de stat poate să aibă loc în privinţa transportului, fie are o aeronavă privată statul respectiv şi asta se întâmplă în marea majoritate a statelor europene, statele au o aeronavă care aparţine statului şi cu care oficialii statului se deplasează în delegaţii oficiale”.

Alina Gorghiu a mai spus că această controversă a deplasărilor făcute de preşedinte sau de premier există de ani de zile şi a menţionat că este de acord cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, pe subiectul achiziţiei unei aeronave oficiale.

”Este nepermis ca România în anul 2023 când este un stat extrem de important la nivelul Uniunii Europene, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi în regiune, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă. Această achiziţie a fost subiect de polemică publică şi de controversă publică de prea mult timp”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a precizat: ”Niciun preşedinte de stat, într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Să mă iertaţi, dar este o notă populistă care cred eu că nu se justifică atunci când vorbim de o vizită atât de importantă. (..) Vă rog să îmi arătaţi vizite ale altor şefi de stat, în Japonia, cu avionul de linie?”.