Guvernul intenționează să modifice Codul Penal pentru a institui o pedeapsă suplimentară de până la trei ani pentru persoanele condamnate definitiv care părăsesc țara pentru a se sustrage executării pedepsei, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Pedepse în plus pentru cei condamnați definitiv în cazul în care fug de închisoare

Această inițiativă este rezultatul unui raport solicitat de premier ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a identificat peste 100 de astfel de cazuri. Propunerea vine în contextul în care autoritățile doresc să impună măsuri mai stricte împotriva acestor situații.

Concret, conform modificărilor propuse, persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă la închisoare în termen de șapte zile de la pronunțarea verdictului vor primi o pedeapsă suplimentară de până la trei ani.

„Săptămâna trecută am cerut o situaţie a celor care au primit condamnări definitive şi se sustrag în executarea pedepsei, plecând din ţară înaintea verdictului. Sunt prea multe asemenea cazuri, peste 100, şi cred că suntem de acord cu toţii că este nevoie de măsuri mai ferme.

Astfel, doamna ministru al Justiţiei – şi îi mulţumesc pentru acest lucru – vine cu o propunere de modificare a Codului penal, care să descurajeze asemenea cazuri scandaloase. Concret, cei care nu se prezintă la închisoare în şapte zile după condamnarea definitivă vor avea o pedeapsă suplimentară de până la trei ani. (…)

Cred că este o soluţie absolut necesară să vedem de acum dacă le mai dă mâna condamnaţilor să fugă din ţară”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Tema fugarilor este prioritate zero pentru ministerul Justiției

Amintim că, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, afirma săptămâna trecută că ministerul are ca „prioritate zero” pe agendă tema fugarilor. Ea informa că peste 600 de persoane care se sustrăgeau executării pedepselor au fost aduse de autorităţi înapoi în România numai în acest an.

„Ministerul Justiţiei are ca prioritate zero pe agendă tema fugarilor. De asemenea, un semnal bun venit din partea Guvernului este faptul ca această temă este de interes şi pentru Guvernul României, pentru că doar împreună putem să facem ca numărul fugarilor din România să se diminueze.

De la începutul anului şi până acum, sunt mai bine de 600 de fugari pe care statul român, prin autorităţile sale, a reuşit să îi aducă înapoi în România, să execute pedeapsa în penitenciarele româneşti. Societatea românească merită o Justiţie care să meargă până la capăt”, a susţinut Gorghiu, într-un mesaj transmis vineri.