Guvernul României vrea să modifice Codul Penal

Guvernul României a aprobat vineri, 18 august 2023, un proiect de lege pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi aprobare în Parlamentului României.

El vizează punerea legislaţiei naţionale în acord cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) din Decizia-cadru 2008/913/JAI a Consiliului privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal, ca urmare a transmiterii de către Comisia Europeană, pe 19 aprilie, a scrisorii suplimentare de punere în întârziere. Prin acest document se comunică faptul că, după examinarea măsurilor de transpunere, se consideră că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul art. 1 alin. (1) lit. a) din decizia-cadru.

În acest sens, proiectul propune completarea art. 369 din Codul Penal în conformitate cu cele solicitate de Comisie, astfel încât infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare să poată fi reţinută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, scrie într-un comunicat de presă emis, vineri, de Guvernul României.

Ce este rasismul și xenofobia?

În sensul său larg, cuvântul „rasism” desemnează și denunță, totodată, ostilitatea faţă de grupuri etnice ce se diferențiază prin caracteristicile fizice ereditare, între care cea mai evidentă este culoarea pielii, ostilitate alimentată de intoleranță și exclusivism. În sensul sau restrâns, rasismul este o teorie, dar nu una ştiinţifică ei pseudoştiinţifică, un ansamblu de opinii fära articulații logice certe, de atitudini şi acte, toate cu determinări diferite: diversitate biologică și psihologică, invidic, agresiune, interes, frică, argumente pseudo- ştiinţifice ş.a., cele mai multe imaginare.

Rasismul, subiect abordat atât de frecvent şi în atâtea feluri, derivă din cuvântul „rasă”, înțeles ca un ansamblu de caractere biologice şi psihologice, care leagă ascendenții de descendenți în aceeaşi linie. La susținătorii rasismului, rasa a devenit un concept ideologic, prin care se încearcă să se justifice superioritatea unel rase asupra altora. Rasismului înseamnă refuzarea unor indivizi sau grupuri umane considerate ca aparținând altor rase, potrivit Dr. Radu Demetrescu, cercetător în cadrul Institutului Român pentru Drepturile Omului.

Xenofobia este o atitudine, o prejudecată sau un comportament ce respinge, exclude și adesea defăimează o persoană sau un grup, pe baza percepției că aceștia sunt intruși sau străini în comunitate, societate sau raportat la identitatea națională. Hărțuirea de natură xenofobă are legătură cu originea rasială sau etnică în scopul sau efectul încălcării demnității unei persoane și creării unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau jignitor. O infracțiune bazată pe xenofobie reprezintă o încălcare penală, motivată de discriminare, ostilitate sau prejudecată față de anumite persoane, din cauza originii, naționalității sau etniei lor reale sau percepute, potrivit informațiilor publice pe site-ul oficial al Uniunii Europene (UE).