Marcel Ciolacu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre poziția Austriei față de aderarea noastră la spațiul Schengen. Astfel, premierul l-a criticat pe Karl Nehammer și a spus că abia așteaptă să vadă cum reacționează cancelarul austriac atunci când toate instituțiile europene vin de partea țării noastre.

„Ați văzut vreodată un film numai cu polițiști buni sau polițiști răi? Întotdeauna există și un polițist bun, și un polițist rău, e și alb, e și negru. (…) Am un dialog cu președintele României, mai ales unde prerogativele constituționale în ceea ce privește politica externă și politica de apărare – președintele României este comandantul suprem al armatei – este obligatoriu, indiferent dacă ne iubim sau nu, să avem acest dialog instituțional”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Digi24.

Marcel Ciolacu anunță o lovitură pentru Austria

De asemenea, premierul a făcut un apel la instituțiile europene să ia parte alături de România la un eventual proces împotriva Austriei la Curtea de Justiție a UE. Totodată, acesta a subliniat că deciziile cancelarului austriac sunt „total incorecte” față de principiile care au stat la constituirea UE.

„Ce face cancelarul Nehammer este total incorect. Incorect principiilor care au stat la constituirea Parlamentului European, a Comisiei Europene, a Consiliului European. De 10 ani așteptăm să intrăm în Schengen. Este prima oară când public (…) președintele Consiliului European a spus că România este îndreptățită să fie în Schengen, președinta Parlamentului European a spus că România va ataca la CJUE dacă Austria va folosi abuziv dreptul de veto și Comisia Europeană a ieșit la fel.

Una e să folosești dreptul de veto dând niște explicații, dar nu am dreptul să-l folosesc abuziv, fiindcă așa vreu eu. România nu atacă Austria la CJUE. Eu cer ca Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European să fie parte în atacul României la CJUE. Toate aceste instituții europene au susținut și și-au dat acordul ca România să adere la spațiul Schengen.  Să te văd atunci pe tine, domnul cancelar – am înțeles că-i place boxul – să te văd atunci cum reacționezi, când toate instituțiile europene vin parte cu România în acest atac la CJUE”, a conchis Marcel Ciolacu.

Refuzul cancelarului Nehammer de a accepta România în Schengen l-a făcut pe Rareș Bogdan să explodeze

Amintim că refuzul cancelarului Nehammer de a accepta România în Schengen l-a făcut pe Rareș Bogdan să explodeze. El a avertizat că am putea controla minuțios, fără grabă, 2-3 zile, toate camioanele și trenurile cu destinația Austria.

„Ce-am mai avea de făcut pentru a adera la Schengen, dacă nu putem să ne bucurăm de ajutorul atâtor companii austriece cu cifre de afaceri colosale în România? Am putea, de pildă, să ne folosim de logica mincinoasă a lui Nehammer legată de migranții ilegali”, a spus Rareș Bogdan.

El a spus că trenurile și camioanele cu destinația Austria ar putea fi luate la verificat. Timp de 2-3 zile s-ar putea căuta dacă nu cumva scapă vreun migrant ilegal pe la granița României. Replica sa vine în contextul în care Austria refuză aderarea României la Schengen. Motivul invocat de cancelarul Nehammer ar fi legat de pericolul migrației ilegale.