Premierul Marcel Ciolacu a declarat că îi susține pe fermierii și transportatorii care protestează, subliniind necesitatea unor discuții mai concrete și recunoscând justețea multor revendicări.

Marcel Ciolacu consideră că e o lipsă de dialog cu fermierii și transportatorii care protestează

În cadrul întâlnirilor recente cu reprezentanții acestor categorii, șeful Guvernului a subliniat că este esențial un dialog mai aplicat și că revendicările nu sunt spectaculoase, dar reflectă probleme reale. Ciolacu a menționat că producția agricolă se vinde la prețuri mai scăzute, iar costurile de transport sunt în creștere, iar investițiile necesare în agricultură implică un timp mai îndelungat.

„Știu că transportatorii au astăzi întâlnire cu domnul Grindeanu. Știu că domnul Barbu a avut ieri întâlnire cu fermierii de la Bihor, Cluj. Eu nu cred nimic. Cred că sunt niște nemulțumiri acumulate, o lipsă de dialog mai aplicată.

Nu mai sunt câștigurile care au fost acum doi ani. Producția agricolă se vinde mai ieftin, marfa mai scump. Investițiile pe care mi le doresc eu pe partea de Agricultură durează mai mult timp. Prin dialog. Nu a cerut nimeni demisia comisarului european. Domnul ministru a spus clar, dacă nu suntem în stare niciunul, ne dăm cu toții demisia în frunte cu comisarul european”, a declarat Ciolacu după discuțiile avute cu Cătălin Predoiu la MAI.

Anterior, în cursul zilei de azi, premierul Marcel Ciolacu spunea că problemele de zi cu zi ale ţăranilor români merită să fie mereu ascultate şi să îşi găsească rezolvare. Şeful Executivului a avut marţi o întâlnire cu un vârstnic din localitatea Cîmpineanca, judeţul Vrancea.

„Am crescut susţinut de o mână puternică precum mâna acestui om! Şi am avut astăzi onoarea să îi ţin strâns mâna lui Constantin Crăciun, din Cîmpineanca, Vrancea. Nu poate decât să mă inspire, să mă motiveze mâna brăzdată de greutăţi a ţăranului român. Este o mână călită de timpuri, căreia nu o să-i dau drumul niciodată! Este mâna pe care se bazează o ţară întreagă! De aceea, problemele de zi cu zi ale ţăranilor români merită să fie mereu ascultate şi să îşi găsească rezolvare. Ei trebuie ajutaţi şi să le întindem la rândul nostru mâna spre dialog. Aceşti oameni trebuie ajutaţi. Pentru că, aşa cum mi-a zis şi Constantin Crăciun, nimeni nu mănâncă cu două linguri!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pagina sa de Facebook.

marcel ciolacu fermier
Marcel Ciolacu a avut marţi o întâlnire cu un vârstnic din localitatea Cîmpineanca, judeţul Vrancea.

Ministrul Agriculturii va solicita la Bruxelles derogări de la GAEC 7 şi GAEC 8

Amintim că, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, a reafirmat că în reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH), ce are loc marţi, la Bruxelles, va solicita din nou derogări de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (rotaţia culturilor şi condiţia de a lăsa nelucrată 4% din suprafaţa fermei).

El a explicat că „atât timp cât noi nu putem rezolva problemele fermierilor români – vorbim aici de directive şi regulamentele Uniunii Europene – cred că trebuie să plecăm acasă atât noi, ca miniştri, cât şi comisarul european”.

Această solicitare va fi făcută de ministrul agriculturii român în AGRIFISH la punctul de pe agendă privind dialogul strategic privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană.

El a precizat că în 2023 această derogare a fost acordată pe cadrul Ucraina, care a fost prelungit până la 30 iunie. Potrivit ministrului român, nu este niciun motiv pentru care Consiliul şi Comisia să nu poată da derogare de la GAEC 7 şi GAEC 8.

„Şi cred că, pentru că ne aflăm în aceeaşi situaţie ca şi în anul 2023 în zonă de conflict de război şi, mai mult de atât, inclusiv Comisia a prelungit cadrul Ucraina până pe 30 iunie, această derogare se poate da fără probleme, întrucât se poate motiva pe cadrul Ucraina”, a declarat Barbu.