Liderul social-democrat este de părere că această măsură este total nesustenabilă din punct de vedere bugetar, acesta fiind și motivul pentru care cei din USR nu au implementat-o. Marcel Ciolacu răspunde astfel unui mesaj transmis de un internaut care i-a acuzat pe cei din PSD că nu vor să dea facilități fiscale pentru firme și nu vor nici impozit zero pe salarii.

„Facilități fiscale pentru firme, impozite zero la salariul minim! Stai, că PSD nu știe d-astea! Ei doar cheltuiesc! TOT! Și apoi înapoi în opoziție!”, a scris internautul pe pagina de Facebook a lui Marcel Ciolacu.

Ca răspuns, liderul PSD i-a spus că, de fapt, cei din USR au vândut „iluzii deșarte” atunci când și-au propus impozit zero pe salariul minim.

„Cât privește impozitul zero pe salariul minim, puteți să îmi spuneți de ce USR nu a făcut-o cât a fost la guvernare?! Vă spun eu: pentru că este total nesustenabil pentru buget. Haideți să facem ce se poate și să nu vindem iluzii deșarte”, a scris în postarea sa liderul PSD.

Ce își propusese USR-PLUS?

Cei din USR-PLUS spun că eliminarea taxelor pe salariul minim înseamnă reducere impozitării munci prin scutirea primilor 2.230 de lei din salariu (echivalentul unui salariu minim) și aplicarea taxelor și impozitelor doar pe partea din salariu care depășește salariul minim. Unitățile administrativ-teritoriale care se finanțează din impozitul pe venit vor avea finanțare din TVA în raport cu populația lor.

„Statul român descurajează munca în România. Povara fiscală pe muncă este foarte ridicată pe salariile mici. Din salariul unui român, Statul ia 10% impozit pe venit, 25% CAS și 10% CASS. În cazul unui salariu minim, după ce luăm în considerare și deducerile personale, statul ajunge să ia 41% din salariu. Iar asta nu este tot. Chiar și după aceste taxe, când ne cheltuim salariul, Statul ne mai ia TVA, 19%, și accize incluse în prețul produselor pe care le cumpărăm. În total, Statul ajunge să ne ia peste jumătate din munca noastră”, se arată pe site-ul USR-PLUS.

Impactul bugetar estimat

Prin eliminarea taxelor pe salariul minim, USR spune că se încurajează activarea în piața muncii și se reduce lipsa de forță de muncă cu care se confruntă economia României. De asemenea, se reduce sărăcia în muncă și se reduce numărul românilor care pleacă să-și caute un loc de muncă peste hotare. În același timp, scad discrepanțele între regiunile României și se reduce diferența dintre salariile mari și cele mici.

Pe pagina celor de la USR-PLUS este dată și o estimare a impactului bugetar pentru această măsură, care se ridică la 25 – 30 de miliarde de lei. În plus, este specificată și sursa de finanțare pentru aceasta, prin oprirea creșterii cheltuielilor Statului, PNDL și se menționează că impactul poate fi etapizat.