Marcel Ciolacu, despre cota unică de impozitare

Marcel Ciolacu a declarat marți, 30 noiembrie, că „peste tot s-a schimbat sistemul de impozitate” iar unele persoane plătesc 16%, în timp ce altele plătesc 10%. Totodată, acesta a subliniat că până la sfârşitul anului trebuie să fie realizat bugetul pentru 2022.

„Ori scoţi pe toată lumea din Codul Fiscal şi nu mai există excepţii şi găseşti o altă formă. Nu am înţeles de ce s-a supărat toată lumea cu taxa unică. Care taxă unică? (…) Unii plătesc 16%, unii plătesc 10%, nu e cotă unică. Vor fi discuţii anul viitor să vedem spre ce ne îndreptăm. Europa se îndreaptă către o energie verde, e prins în PNRR.

Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi? Peste tot s-a schimbat sistemul de impozitate, numai în România e perfect? Dar vedem că avem cele mai mici venituri”, a declarat Marcel Ciolacu la TVR 1.

Cum ar vrea PSD să treacă de la cota unică la impozit progresiv

Anterior, Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că trecerea de la cota unică la impozitul progresiva ar urma să fie făcută în etape, iar un prim pas ar putea fi impozitarea marilor averi și a produselor de lux.

„Cota unică mai există doar în 4 țări din UE – Bulgaria, Letonia, mi se pare, și Ungaria, dacă nu mă înșel. Noi avem acest proiect legat de impozitare progresivă și principiile lui nu pot să fie negate chiar și de liberalii noștri. Acest proiect poate fi făcut în etape, nu din prima. Nici nu poți să faci un asemenea proiect, nu e pregătit Fiscul, nu e pregătit sistemul electronic de control. Suntem de acord și am găsit câteva punți comune în această direcție. Mâine vom stabili definitiv cum vom proceda”, a spus Dîncu la Digi24.