Într-un interviu acordat la Marius Tucă Show, Marcel Ciolacu a vorbit despre funcția de de președint al țării. Liderul PSD susține că ar fi de acord ca șeful statului să nu mai fie ales de cetățeni prin vot direct, ci să fie ales de parlamentari.

Totodată, el a mai precizat că dacă acest lucru s-ar întâmpla și în România, ar fi ca și în situația altor țări europene, deci nu ar fi niciun fel de problemă.

„N-am nicio problemă dacă președintele României este votat de Parlament, nu suntem nici primul, nici ultimul stat european. Eu, din punctul meu de vedere, nu vad o mare problema”, a declarat Ciolacu.

Ideea lui Ciolacu, susținută și de UDMR

Aceeași idee este susținută și de cei la UDMR, însă pentru ca această schimbare să aibă loc este nevoie de o revizuire a Constituției.

Amintim faptul că nu este prima oară când acest subiect este adus în discuție. În perioada în care era premier, adică 2000-2004, Adrian Năstase, a avansat la rândul său teoria trecerii României la un regim de republica parlamentară în care Președintele să fie ales de Parlament.

Menționăm faptul că ultima oară când la Cotroceni s-a aflat un președinte PSD a fost în urmă cu două decenii, în 2004, la al doilea mandat al lui Ion Iliescu. Referitor la lege, potrivit Constituției, „Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat”.

Marcel Ciolacu, despre actualul Guvern

În cadrul interviului acordat pentru sursa citată, Marcel Ciolacu a mai precizat și că indiferent de actualele înțelegeri, PNL și PSD continuă să fie adversari politici. Totodată, el a mai explicat și faptul că au existat momente riscante pe scena politică, însă dacă social democrații ar fi rămas în opoziție cel mai probabil aveau un procent de 70%.

„Adversarul politic ramane in continuare PNL si automat noul presedinte PNL, dl premier Nicolae Ciuca. Este si normal. Suntem un fel de Steaua si Dinamo. E adevarat, PSD e Steaua in acest moment si ambele echipe dau jucatorii cei mai buni pentru echipa nationala din coalitie.

Dar conjunctura a fost complicata si implicarea PSD a fost corecta, nu puteam sta deoparte, aveam o instabilitate politica, aveam o pandemie, aveam o criza economica, un vid de masuri si solutii, mai venise si o criza energetica, erau mult mai multe crize suprapuse. A fost un moment riscant, daca ramaneam in opozitie probabil aveam azi PSD 70% dar era o tampenie si cine spune asta greseste total”, a mai adăugat Ciolacu.