Vești bune pentru toți românii! Ce se întâmplă cu prețul la energie? Marcel Ciolacu a explicat tot

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) și al Camerei Deputaților a anunțat luni că formațiunea politică are intenția de a propune în coaliție un preț unic pentru energie. De asemenea, el a mai spus că nu este vinovat, cum nu este vinovat nici PSD, pentru că toată energia a fost vândută anul acesta, precum și 60% din energia pentru anul viitor.

”Este un preţ maximal, piaţa scade, normal că scade şi preţul. Eu vorbesc cu dumneavoastră despre o decizie politică, ceea ce ţine, în Parlament, modificările pe care le vom face după ce le convenim în coaliţie, legislaţia secundară nu e treaba noastră, e treba ANRE-ului şi sunt ferm convins că vor veni cu lămuriri. Nu sunt de vină eu şi PSD, că cineva a vândut toată energia anul acesta şi aproape 60% din energia pe anul viitor. Nu trebuia eu, PSD şi preşedintele Camerei, să vin, dar având ordonanţa în Parlament, normal am făcut grup de lucru în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Ministerul Energiei trebuia să vină cu o astfel de schemă

Marcel Ciolacu a mai spus că Ministerul Energiei trebuia să vină cu o astfel de schemă în energie, subliniind că nu a primit nicio hârtie pe această temă. Dacă ar fi primit-o, spune președintele Partidul Social Democrat (PSD), atunci ar fi arătat-o public.

”Eu nu am citit o hârtie micuţă, A4, cu politica de când este această criză, de la ministrul Energiei. Eu nu am primit aşa ceva, dacă o primeam o arătam”, mai spune Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că este de părere că trebuie să vină cu un preț maximal, răspunzând el al o întrebare legată despre propunerea PSD pentru prețul energiei.

Compensarea din fonduri europene

Liderul social-democrat a mai spus că sistemul de compensare va fi pus la punct prin amendamente depuse în Parlament, subliniind că în loc de simplificarea procedurilor s-a ajuns la complicarea lor.

”Să terminăm odată cu acest sistem aberant, şi al banilor şi al hârtiilor. În loc să simplificăm procedurile, până acum am reuşit să le complicăm”, a arătat el.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a mai precizat că baremul de 0,68% va rămâne. De asemenea, el a vorbit și de compensarea din fonduri europene, precizând că regulile Comisiei Europene sunt destul de stricte.

”Acel barem de 0,68 rămâne, e normal. Dacă vrem să folosim fonduri europene, de la Comisia Europeană, mai ales fonduri europene din exerciţiul financiar trecut unde suntem cu absorbţie, mi se pare de 67%, avem această disponibilitate”, spune social democratul, care adaugă că această compensare se face în funcție de venitul consumatorului, ci nu de consumul acestuia.

”Aici va trebui găsită soluţia, dacă nu vom merge cu compensări, în zona de IMM-uri şi zona alimentară”, a mai spus Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților precizând că îşi doreşte ”ceva mult mai simplu, ceva predictibil, pe o perioadă determinată, pentru că nu poţi să intervii tot timpul”.