Marcel Ciolacu, reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Potrivit lui Marcel Ciolacu, este nevoie de o distincție clară între cei care au, într-adevăr, nevoie și cei care nu au nevoie de concediu medical.

„A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în… Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…) Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat acesta.

Eurodeputatul USR Vlad Gheorghe a declarat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu declarațiile premierului Marcel Ciolacu referitoare la concediul medical.

„Marcel Ciolacu, reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile inacceptabile la adresa sutelor de mii de români care au avut nevoie de concediu medical! După ce că pune taxă pe boală ca să facă rost de bani pentru pensiile speciale și alte pomeni și tunuri, că e an electoral și USL are de plată, Marcel Ciolacu are și tupeul de a-și bate joc de românii suferinzi.

Am sesizat CNCD privind declarațiile premierului din conferința de presă susținută pe 13 februarie, în care a atacat angajații români care au fost nevoiți să-și ia concediu medical anul trecut. Marcel Ciolacu, care a avut primul loc de muncă la 37 de ani îndrăznește să-și de auc părerea despre concediul medical pentru care românii care merg la serviciu și plătesc taxe la stat să-și ia Marcel salariul

Concediul medical este un drept al angajaților și nu este sub nicio formă calificat Marcel Ciolacu să aprecieze în orice fel afecțiunile medicale de care suferă angajații români. Disprețul pentru drepturile angajaților și nepermisa discriminare a persoanelor bolnave din partea premierului TREBUIE să fie pedepsite conform legislației în vigoare”, a scris acesta pe Facebook.

Iată ce a afirmat premierul Marcel Ciolacu mai exact:

„Au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic. …Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere.

Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite?”

Potrivit lui Vlad Ghoerghe, aceste declarații contravin Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care la art. 1, alin. (2) prevede clar că ”Principiul egalităţii între cetăţeni, al excluderii privilegiilor şi discriminării sunt garantate în special în exercitarea următoarelor drepturi: (iv) dreptul la sănătate, la îngrijire medicală, la securitate socială şi la servicii sociale.

„Prigoana românilor bolnavi declanșată de guvernul PSD-PNL încalcă orice regulă de umanitate, de bun-simț și decență, mai ales într-o țară în care exact guvernanții nu sunt în stare să asigure drepturile constituționale ale cetățenilor la sănătate și îngrijire. Însă Marcel Ciolacu a încălcat în mod flagrant legile și trebuie să fie sancționat URGENT”, a mai scris acesta.

Ce sancțiuni îi sunt aplicabile premierului?

Pentru declarațiile iresponsabile făcute la adresa românilor suferinzi, este evident că lui Ciolacu îi sunt aplicabile contravențiile prevăzute atât la articolul 10, cât și la articolul 15 din Ordonanța nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, mai precizează sursa citată, a adăugat eurodeputatul USR.

Art. 10 – Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenenţei acestora ori a persoanelor care administrează persoana juridică la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a persoanelor în cauză prin: b) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile de sănătate publică – alegerea medicului de familie, asistenţă medicală, asigurările de sănătate, serviciile de urgenţă sau alte servicii de sănătate;

Art. 15 – Constituie contravenţie, conform prezentei ordonanţe, dacă fapta nu intră sub incidenţa legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naţionalist-şovină, de instigare la ură rasială sau naţională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.

„Îndemn toți românii lezați de atacul premierului PSD să depună o petiție pe site-ul celor de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Romania și să le ceară sancționarea lui Marcel Ciolacu, conform legii – las în comentarii tot ce este nevoie.

Vă amintesc că am contestat deja la Avocatul Poporului și la Ombudsmanul European ordonanța guvernului condus de Marcel Ciolacu care pune taxă pe bolile românilor și scade astfel veniturile oamenilor care se află deja într-o situație dificilă, mai ales că trebuie să-și plpătească singuri chiar și aspirinele primite în spitalele de unde adesea ies mai bolnavi decât au intrat,infectați cu nosocomiale și cu buzunarele mai goale”, a conchis Vlad Gheorghe.