În primul rând, Marcel Boloş a spus că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de Executiv.

„Nu va creşte. (..) Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal, 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”, a declarat Marcel Boloş la Prima News.

Marcel Boloş a dezbătut supradimensionarea aparatului bugetar

Ministrul a vorbit și despre supradimensionarea aparatului bugetar. Totodată, acesta a dezbătut și modul în care au crescut ca ritmicitate aceste categorii de cheltuieli.

„Suntem pe locul al doilea în UE, având ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. Nu trebuie să dau eu foarte multe interpretări, să nu fiu criticat dar asta spune multe despre cheltuielile de personal, 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuieli anual mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a mai spus ministrul.

Ministrul Finanţelor a vorbit și despre banii din PNRR

De asemenea, ministrul Finanţelor a vorbit și despre banii din PNRR pentru spitale. Potrivit informațiilor oferite de el, este „greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa”.

„Dacă ne referim la termenul efectiv de implementare a acestor proiecte, adică putem realiza cele 26 de spitale până în 31 august 2026? Suntem totuşi în 2023. În perioada care urmează e greu de crezut că toate cele 26 de spitale se vor implementa. A cui este greşeala acum este deja alt subiect. Aici trebuie să fim foarte pragmatici, dacă discutăm de PNRR. Putem să pierdem banii pentru neimplementare şi a doua sancţiune este că neîndeplinind jalonul mai ai o sancţiune în plus”, a explicat ministrul.

Potrivit ministrului, cel mai corect pentru țara noastră este ca astfel de situaţii să fie analizate cu pragmatism, pentru „a nu pierde bani din neimplementare”.

„Va depinde foarte mult de coordonatorii de reformă. Acum e o perioadă în care nu dăm socoteală pentru faptul că nu am implementat aceste proiecte dar vine termenul mare. (..) Dacă la acea scandenţă nu sunt îndeplinite, nu va fi bine pentru acei coordonatori de reformă. (..) La momentul anului 2026, cel care va fi ministru va trebui să dea socoteală de ce nu a implementat proiectele şi pierdem banii, nu îi va fi uşor să explice şi să dea vina pe birocraţie sau că beneficiarii nu au implementat contractele de finanţare. Cu siguranţă le va fi foarte greu să explice de ce România a pierdut bani, de ce România nu implementează proiecte de autostrăzi sau de pe educaţie sau alte domenii prioritare pentru ţară”, a completat Marcel Boloş.

Ministrul a amintit că există două programe pentru spitale. Unul este din PNRR, cu termen 31 august 2026. Al doilea este Programul Operațional de Sănătate unde sunt 3 miliarde de euro, care urmează să fie implementat până în decembrie 2029.