În vacanţă, pe o plajă exotică, am trăit o experienţă care m-a marcat. Protagoniştii: o familie cu doi copii, soare, valuri etc. Tatăl, aşezat pe un sezlong, cu un laptop ultraperformant în braţe, cu capul băgat sub un prosop, încerca să lucreze. Copiii găsiseră o steluţă de mare şi alergau spre el fericiţi să i-o arate, iar în entuziasmul lor au dezechilibrat laptopul, acesta a căzut în nisip şi s-a defectat. În mijlocul plajei liniştite, tatăl a făcut o criză de nervi, ţipând la cei doi copii. E preşedintele pentru Europa al unei companii extrem de performante. Mă tem că aceasta va fi imaginea pe care cei doi copii o vor păstra în minte şi în suflet, apropo de vacanţa lor din 2007. În discuţiile din ultimul timp cu prieteni, lideri în diferite companii, mi-am dat seama că mulţi dintre ei au început să meargă la traininguri în care tema principală se numeşte „managing yourself“.

Vorbesc despre oameni puternici, profesionişti desăvârşiţi în domeniile lor, aflaţi pe culmile gloriei profesionale, pasionaţi de meseria pe care o fac, cu familii frumoase şi situaţii sociale şi materiale de invidiat. Aş propune fiecăruia dintre cei ce deţin o poziţie de top management să reflecteze la schimbările ce au apărut în viaţa lor din ultimii ani. La reorganizările de business prin care au trecut, la relocări, la exerciţiile de creare a unor structuri diferite, la dezvoltarea tehnologică căreia au trebuit să i se adapteze. Consideraţi schimbările prin care aţi trecut în carieră, mutarea dintr-o funcţie în alta, competenţele noi pe care vi le-aţi însuşit, managerii la ale căror stiluri v-aţi adaptat, echipele pe care le-aţi construit şi îndrumat pentru realizarea obiectivelor din ce în ce mai ambiţioase. Gândiţi-vă la ritmul în care au crescut aşteptările celor din jur în ceea ce vă priveşte, la cantitatea de informaţie pe care trebuie să o îngurgitaţi. Şi gândiţi-vă la impactul acestora asupra vieţii personale şi a familiei. În realitate, mulţi dintre managerii de succes se întreabă care sunt lucrurile pe care ei, ca persoane, le vor de la viaţă. Toţi îşi caută împlinirea şi dincolo de atingerea obiectivelor corporatiste. Mulţi dintre ei nu se simt în siguranţă. Ca să-şi creeze acest sentiment de siguranţă, încearcă să îşi împingă limitele şi mai departe, să muncească mai mult, să îndeplinească obiective şi mai ambiţioase.

Nu cred în separarea dintre viaţa profesională şi cea personală atunci când esti pasionat de ceea ce faci. Experienţele dintr-o latură a vieţii o îmbogăţesc pe cealaltă. Dacă însă ne regăsim în imaginea de pe plajă, merită să ne gândim la amintirea pe care o construim în sufletele celor dragi şi să o corectăm, pentru că stă în puterea noastră.

Manuela Necula este Head of Country al Ogilvy Group România