"Am avut astăzi o discuţie cu directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Domnia sa m-a sunat şi mi-a spus că îşi exprimă toată disponibilitatea ca, în perioada imediat următoare, să purceadă la desecretizarea acelui protocol dintre Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi-a exprimat dorinţa de a ne vedea la comisie înainte de a-l desecretiza pentru a discuta anumite aspecte care ţin de mecanisme interne ale SRI. Sunt elemente pe care dorim să le discutăm şi, după aceea, din partea SRI există toată această disponibilitate. Cred că este un lucru lăudabil în ceea ce priveşte actuala conducere a SRI", a spus Manda, la Parlament. 

El a spus că discuţia cu directorul SRI va avea loc cel mai devreme vineri sau cel mai târziu marţea viitoare. 

"Având în vedere că o parte dintre noi trebuie să fim plecaţi din ţară începând de mâine, cred că întâlnirea va fi cel mai devreme începând de vineri şi probabil, cel mai târziu, marţi, având în vedere că luni este ziua de bilanţ al SRI şi nu putem să facem şedinţă de comisie", a adăugat Claudiu Manda. 

Social-democratul a spus că a mai avut discuţii pe acest subiect, dar directorul SRI l-a anunţat luni de această dorinţă de a desecretiza protocolul. 

"Niciodată când am vorbit nu a spus că ar trebui să rămână într-o zonă secretă, mai ales că vorbim de un protocol denunţat la iniţiativa SRI şi de către actualul director al Serviciului Român de Informaţii. Alte detalii nu aş dori să le dezvolt", a menţionat Manda. 

Întrebat în legătură cu comunicatul CSAT care preciza că nu poate desecretiza protocolul, Claudiu Manda a spus: "Am văzut comunicatul CSAT, am spus la momentul respectiv că este o abordare corectă că CSAT nu poate desecretiza. Noi am văzut şi decizia CSAT care spune clar că nu obligă sau nu stabileşte că ar trebui să existe protocoale între aceste instituţii. Nu am intrat în detalii cu domnul Hellvig despre o posibilă discuţie cu cineva, indiferent dacă vorbim de preşedintele României. Domnia sa m-a înştiinţat de această intenţie a SRI şi de intenţia de a ne vedea la comisie înainte de a se face public acest protocol". 

El a arătat că întâlnirea membrilor comisiei cu Eduard Hellvig va fi, probabil, înainte de audierea din nou a fostului prim adjunct al SRI Florian Coldea. 

"A fost discuţia cu domnia sa şi e clar că şi noi intenţionăm să ne vedem. Nu ştiu dacă o să ne vedem la comisie sau la Serviciu, pentru că totuşi vorbim de o zonă securizată pe care am dori să o avem dacă dorim să discutăm aceste aspecte, dar e clar că o să avem această discuţie", a adăugat Manda. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri că va solicita, luni, desecretizarea de către Ministerul Public – DNA a protocoalelor încheiate cu SRI. 

AGERPRES